U Svetoj Nedelji spašeno je 40-ak lastavica: "Nadamo se da će uspjeti naći jato"

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pisali smo da se posljednjih tjedana zbog hladnog vremena i nedostatka hrane događao pomor lastavica u cijeloj Hrvatskoj, ali i u ostatku Europe.

"Pothladile su se i ne mogu naći hranu jer nema insekata po ovakvom vremenu. Gladuju, smrzavaju se i na kraju umiru. Preživjele, bez mogućnosti lova na kukce, troše rezerve koje su im potrebne za put na jug. Stanje je jako teško, kako kod nas tako i u ostatku Europe. Stradalo je na tisuće i tisuće lastavica", objasnili su iz udruge AWAP.

"Ovo nam se nikad nije dogodilo. Imali smo oko 200 ptica. Početkom rujna otišle su, no tu su još neke koje su zbog hladnoće spriječene krenuti u južne krajeve. U zadnjih 10 dana uginulo ih je pedesetak. Svako jutro nalazili smo ih mrtve. Ako je neka živa, konj nam ukaže na nju. Inače, te ptice sada se pokušavaju hraniti i kreću prema južnim krajevima", rekla je trenerica Mirjana Renard iz Konjičkog kluba Hiperion u Maksimiru, u Ulici Fakultetskog dobra 7/2. 

Na Ranču Orešje u Svetoj Nedelji pronađeno je više od sto mrtvih lastavica, dok je dio njih sjedio na gredama. Bile su promrzle, gladne i na rubu smrti.

"One koje su padale i davale još poneki znak života te one koje su letargično sjedile na gredama smo skupljali, utopljavali i ručno hranili crvima brašnarima. Bio je to ogroman pothvat", objavili su djelatnici Ranča Orešje.

Spašene lastavice dobile su šansu odseliti na jug

Nakon nekoliko dana, kad su ojačale i počele samostalno jesti, dobri ljudi su okupili sve spašene lastavice, njih 40-ak, i pustili ih.

"Nadamo se da će uspjeti naći jato i odseliti na jug, šanse su im sada velike", zaključuju u svojoj objavi uz koju su priložili i video puštanja lastavica.

Svaka cast ljudima, BRAVO 👏👏👏👏👏 _---------------- Njihov tekst na objavi : "Jako puno lastavica samo s našeg ranča je...

Objavljuje AWAP Divlje ŽivotinjeUtorak, 24. rujna 2024.

Ako naiđete na promrzlu lastavicu, ovdje možete pročitati kako postupiti s njom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.