Upoznajte burmanske mačke: Drevne nositeljice sreće s područja Mjanmara

Foto: Sanja Ivanov & Sergej Reiner

KADA čujemo riječ "mačka", mnogi od nas odmah pomisle na neovisnog i pomalo distanciranog kućnog ljubimca. Iako je ovaj stereotip ponekad istinit, pravi ljubitelji mačaka znaju da to nije uvijek slučaj jer svaka mačka ima svoj jedinstveni karakter. Jedna pasmina koja već stoljećima prkosi ovim duboko ukorijenjenim stereotipima su burmanske mačke.

Ove drevne čuvarice sreće, koje su nekoć obitavale u samostanima na području Mjanmara, u današnje su vrijeme popularni ljubimci koji osvajaju srca svojom nevjerojatnom privrženošću i elegantnom pojavom.

Na području Hrvatske, ovu egzotičnu pasminu pokušavaju popularizirati Sanja Ivanov i Sergej Reiner, vlasnici uzgajivačnice Royal Esprit. Njihove uspjehe možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama uzgajivačnice.

Kroz intervju s vlasnicima Royal Esprita, saznali smo sve o burmanskim mačkama, od njihovog porijekla do brige za ovu jedinstvenu pasminu, a približili su nam i rad same uzgajivačnice.

Drevne nositeljice sreće u burmanskim samostanima

Povijest burmanskih mačaka datira još iz drevnih vremena, kada su ove mačke bile štovane kao svete životinje u Burmi, današnjem Mjanmaru.

"Prema legendi, burmanske mačke potječu iz samostana u Burmi (današnji Mjanmar), gdje su više od 500 godina bile štovane kao svete životinje. Smatralo se da donose sreću i blagostanje domu u kojem žive", započinju Sanja i Sergej. "U književnim djelima iz razdoblja Ayutthaya (1350. - 1750.), koja opisuju drevni Sijam (današnji Tajland), burmanske su mačke posebno spomenute, što svjedoči o njihovoj dugoj povijesti i važnosti u kulturi tog područja."

Međutim, pravi razvoj burmanskih mačaka izvan Azije započinje 1930. godine kada dr. Joseph C. Thompson, psihijatar i umirovljeni mornarički časnik iz San Francisca, u SAD dovodi smeđu mačku po imenu Wong Mau. Iako su mnogi tvrdili da je Wong Mau samo tamnija varijanta sijamske mačke, Thompson je bio uvjeren da je riječ o novoj vrsti, što je potvrdio kroz suradnju s genetičarima, biolozima te poznatim uzgajivačicama Billie Gerst i Virginijom Cobb.

Budući da u to vrijeme nije bilo mužjaka burmanskih mačaka u SAD-u, Wong Mau uparen je sa sijamskim mačkom Tai Mauom s Tajlanda, a njihovo potomstvo uključivalo je i sijamske mačiće i smeđe mačiće nalik Wong Mau. "Daljnjim parenjem Wong Mau s njezinim sinom Yen Yen Mauom dobiveni su tamnosmeđi mačići, koji su postali poznati kao burmanske mačke", objašnjavaju vlasnici Royal Esprita.

Prve burmanske mačke stigle su u Veliku Britaniju 1948. godine i ubrzo su postale popularne diljem Europe - prvo u Skandinaviji, a zatim u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. U tom razdoblju počele su se pojavljivati nove varijante krzna, poput srebrnosive, šampanj (čokoladne), lila (platinaste), crvene, krem i kornjačevinaste boje krzna.

Burmanske mačke došle su u Australiju i Novi Zeland krajem 1950-ih. Zbog stroge karantene i uvoznih pravila razvijale su se izolirano, što je dovelo do novih karakteristika.

Važno je napomenuti da ljudi zbog sličnih naziva često miješaju burmanske mačke i birmanske mačke, poznatije kao Svete Birme, koje imaju dugo krzno.

Razlika između europskih i američkih burmanskih mačaka

Burmanske mačke podijelile su se kroz povijest u dvije varijante: europsku i američku. Ova podjela rezultat je različitih uzgojnih pristupa u SAD-u i Europi.

Američka burmanska mačka ima čvrsto i mišićavo tijelo te kraće noge koje su u skladu s njezinom kompaktnom građom. Ima okrugliju glavu, kratku i široku njušku, a oči su joj velike, okrugle i široko razmaknute, što joj daje dječji izgled. Uši su joj šire i blago zaobljene na vrhovima. Isto tako, dolazi u četiri osnovne nijanse: sable (tamnosmeđoj), šampanj (svjetlosmeđoj), plavoj i platinastoj (svjetloljubičastoj).

S druge strane, europska burmanska mačka ima elegantno i vitko tijelo te duge noge s ovalnim šapama i rep srednje dužine koji se sužava prema vrhu. Njezina glava ima klinasti oblik i izražene jagodice te velike, bademaste oči koje joj daju egzotičan izgled. Njuška je srednje dužine, a uši su srednje velike i blago nagnute prema naprijed. Za razliku od američke varijante, europska dolazi u više boja, uključujući smeđu, plavu, čokoladnu, lila, crvenu, krem i kornjačevinastu mješavinu ovih boja.

Obje varijante burmanskih mačaka su srednje veličine, teže između četiri i šest kilograma i imaju kratku, gustu, izuzetno sjajnu dlaku. Nadalje, obje varijante su poznate po inteligenciji, razigranosti i privrženosti ljudima.

"Fascinantno je da različite felinološke organizacije imaju različite pristupe ovoj pasmini. Američke organizacije poput CFA i TICA, kao i europska WCF, priznaju američku i europsku burmansku mačku kao dvije odvojene pasmine, svaku s vlastitim standardom. S druge strane, europska FIFe priznaje samo europsku burmansku mačku", ističu Sanja i Sergej.

Kako je sve počelo?

Sanja Ivanov i Sergej Reiner počeli su se baviti uzgojem burmanskih mačaka relativno nedavno, ali već su ostvarili značajne uspjehe na svjetskim izložbama mačaka. Prvu burmansku mačku, koja je potomak jedinstvene kombinacije rijetkih novozelandskih i latvijskih linija, nabavili su 2018. godine, a oduševila ih je njezina inteligencija, izgled i iznimna privrženost ljudima.

Kako bi obogatili genetski bazen u Europi, ubrzo su uvezli još tri burmanske mačke iz Australije koje se ističu po izvrsnom zdravlju i izvanrednom karakteru.

"Razvijali smo našu uzgajivačnicu u suradnji s najboljim uzgajivačima diljem svijeta, koji su prepoznali našu ozbiljnost i privrženost te nam iskazali veliko povjerenje", ističu ponosni uzgajivači. "Redovito posjećujemo najprestižnije međunarodne izložbe mačaka koje pripadaju jednoj od najstarijih i najprestižnijih felinoloških organizacija - FIFe. Među našim mačkama imamo nositelje prestižnih titula kao što su Supreme Champion, Grand International Champion, National Winner i mnoge druge."

"Prošle godine dvije naše mačke osvojile su titulu Mediterranean Winner 23. Nekoliko naših ljubimaca bilo je nominirano za prestižnu titulu World Winner, a posebno smo ponosni što je prošle godine naša mačka na Svjetskoj izložbi u Strasbourgu prvi put u povijesti Hrvatske osvojila najprestižniju titulu u felinologiji - World Winner. Ove godine planiramo sudjelovati na Svjetskoj izložbi s unukom prošlogodišnje pobjednice i nadamo se ponoviti taj uspjeh", dodaju.

Kao i svi ozbiljni uzgajivači, Sanja i Sergej suočavaju se s raznim izazovima u uzgoju. Ključno im je održavanje zdravlja mačića, zbog čega nove mačke uvoze iz različitih zemalja. Sve mačke prolaze dostupne genetske testove i jedu samo najkvalitetniju hranu. Genetski testovi obavljaju se u genetskom laboratoriju Langford u Velikoj Britaniji, koji se smatra jednim od najpouzdanijih genetskih laboratorija u svijetu.

"Nastojimo održati ravnotežu između izgleda i karaktera mačaka kako bi naši mačići zadržali tipične osobine pasmine. Kada novi vlasnik udomi našu burmansku mačku, može biti siguran u karakter i ponašanje svog novog ljubimca", napominju uzgajivači.

Njihove su mačke pronašle domove diljem svijeta, od SAD-a i Kanade do Europe i Bliskog istoka. Neki vlasnici njihovih mačaka žive i u Hrvatskoj, iako ova pasmina još nije široko rasprostranjena na našim prostorima.

Po čemu su burmanske mačke posebne?

Svaka je mačka jedinstvena i posebna, no burmanske mačke imaju nekoliko karakteristika zbog kojih se ističu u mačjem svijetu.

Kao prvo, neustrašive su i iznimno privržene ljudima, što znači da traže vlasnike s kojima mogu razviti snažnu povezanost.

"Burmanske mačke su inteligentne, razigrane i zadržavaju mladenački duh tijekom cijelog života. Bez obzira imaju li jednu ili šesnaest godina, uvijek su spremne za igru i interakciju, što ih čini izvrsnim suputnicima. Njihova lojalnost je nenadmašna; ako tražite ljubimca koji žudi za privrženošću, burmanska mačka je pravi izbor", objašnjavaju vlasnici Royal Esprita.

Budući da su jako društvene, burmanske mačke dobro se slažu i sa psima i s drugim mačkama, no najviše preferiraju društvo drugih burmanskih mačaka. 

Za razliku od sijamskih i ostalih orijentalnih mačaka, koje mogu biti prilično glasne, burmanske mačke su tihe i oglašavaju se samo kada žele reći nešto važno. Osim toga, imaju nježan i melodičan glas što komunikaciju čini ugodnom.

Burmanske mačke su isključivo kućne mačke

Iako je briga o burmanskim mačkama relativno jednostavna, Sanja i Sergej imaju nekoliko savjeta za buduće vlasnike.

Kao prvo, burmanske mačke nemaju poddlaku, što znači da su osjetljive na niske temperature i propuhe. To je razlog zašto ne smiju živjeti na otvorenom te se najbolje osjećaju kada su u zatvorenom prostoru s konstantnom temperaturom. Nedostatak poddlake ima i neke prednosti: gotovo nikada se ne linjaju i potrebno ih je četkati samo jednom tjedno. Ova karakteristika također smanjuje rizik od alergija, no alergičari bi svejedno trebali biti oprezni.

Što se tiče prehrane, burmanske mačke su prilično aktivne i najbolje uspijevaju na dijeti bez žitarica, bogatoj proteinima. Budući da mnogi proizvođači hrane za kućne ljubimce u ponudi imaju suhu i mokru hranu bez žitarica i glutena, nije stvarno teško pronaći prehranu za burmanske mačke.

Iako je riječ o zdravoj pasmini, burmanske mačke, kao i svaki drugi ljubimac, zahtijevaju redovite veterinarske preglede i cijepljenja. Njihovi vlasnici bi trebali pratiti bilo kakve promjene u ponašanju kako bi suzbili potencijalne opasnosti.

"Uz pravilnu njegu i puno ljubavi burmanske mačke mogu biti dugovječne; često dožive i do 20 godina ili više. Njihova emocionalna dobrobit jednako je važna kao i fizičko zdravlje, stoga je važno pružiti im okruženje ispunjeno ljubavlju i pažnjom", napominju Sanja i Sergej.

Pasmina koja odgovara širokom spektru vlasnika

Burmanske mačke sa sobom nose bogatu povijest i naslijeđe, što ih čini posebnom pasminom u svijetu mačaka. Njihova sposobnost prilagodbe različitim životnim stilovima, kao i izrazita inteligencija i lojalnost, čine ih idealnim kućnim ljubimcima za razne tipove vlasnika.

U zaključku, Sanja Ivanov i Sergej Reiner preporučuju burmanske mačke svima koji žele mačku koja će biti aktivan i odan član obitelji, posebno onima koji traže duboku emocionalnu vezu sa svojim ljubimcem. Njihova sposobnost prilagodbe različitim okruženjima i ljubav prema interakciji čine burmanske mačke idealnim izborom za širok spektar vlasnika, od pojedinaca do velikih obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.