Upoznajte Selkirk rex mačke, pasminu čija dlaka izgleda kao da su upravo izašli iz frizerskog salona

Foto: Tumblr, iHeartCats

SELKIRK REX su mačke s posebnim genom koji uzrokuje kovrčavu dlaku. Dovoljno je da samo jedan od roditelja ima ovaj gen kako bi i njihovi mačići bili preslatke male kovrčave loptice. Sezona, klima i hormoni utječu na njihovu dlaku koja prolazi kroz nekoliko faza. Kao mačići su kovrčavi, zatim te kovrče gube te ih između osmog i desetog mjeseca života opet dobiju. 

Ova pasmina je nastala krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Otkrila ju je žena koja je od uzgajivača mačaka Jerija Newmana kupila perzijsku mačku. 1987. godine je primijetila neobičnog, kovrčavog mačića i odnijela ga Newmanu. Bio je oduševljen njegovom dlakom te ga je spario s još jednom perzijskom mačkom. Imali su šestero mačića od kojih je troje bilo jako kovrčavo.

Kovrče ovih mačaka su najistaknutije oko vrata i repa. Tijelo im je srednje dužine, a mogu se pojaviti u svim bojama. Ova pasmina mačaka je karakteru razigrana i vezana uz svoje vlasnike kojima pruža veliku dozu ljubavi. Vrlo su društvene i ne vole biti same, no budimo iskreni - tko bi ih ostavio same kad izgledaju kao kovrčavi mali jastuk koji jedva čeka da ga mazite?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.