Velika Gorica uvela strože mjere za vlasnike pasa, ljudi prijete komunalnim redarima

Foto: Pexels

Krajem 2023. godine Gradsko vijeće Velike Gorice usvojilo je novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama. Svrha ove odluke bila je stvoriti jasna pravila za vlasnike kućnih ljubimaca, posebno pasa, te regulirati ponašanje u javnim prostorima. No, nove mjere izazvale su podijeljene reakcije među građanima, a posebno kod vlasnika pasa koji su se našli na udaru zbog nepoštivanja pravila, pišu Kronike Velike Gorice.

Nova odluka posebno se odnosi na nekoliko ključnih problema koji su u Velikoj Gorici postali sve izraženiji. Prvi i najveći problem jest to što mnogi vlasnici pasa ne koriste uzice, što izaziva strah među građanima, posebno roditeljima djece koja se igraju u parkovima. Osim toga, vlasnici često ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima, a psi se puštaju da slobodno šetaju po travnjacima i cvijetnjacima, čime se ugrožavaju javne zelene površine namijenjene građanima.

Komunalno redarstvo Grada Velike Gorice, koje je nadležno za provođenje ove odluke, svakodnevno provodi nadzor parkova, školskih dvorišta i dječjih igrališta. Tijekom tih nadzora redari su u proteklih godinu dana izdali nekoliko kazni, ali mnogo češće su koristili usmena upozorenja i preventivne mjere kako bi educirali vlasnike o njihovim obvezama prema novim propisima.

Burne reakcije građana

Iako se redari trude preventivno djelovati, iz Komunalnog redarstva napominju da se često suočavaju s negativnim reakcijama građana. U mnogim slučajevima vlasnici pasa burno reagiraju na upozorenja, prijete redarima te se ponašaju neprimjereno. Izdano je sedam kazni zbog kršenja propisa, no opomene su daleko učestalije.

"Naš cilj nije kažnjavanje, već edukacija i podizanje svijesti o važnosti poštivanja javnog prostora", poručuju iz Komunalnog redarstva za Kronike Velike Gorice.

Komunalni redari pozivaju građane na suradnju i razumijevanje, ističući da je krajnji cilj sigurna i čista okolina za sve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.