Veterinar ove četiri pasmine ne bi preporučio ljudima koji prvi put nabavljaju psa

Foto: Pixabay/TikTok screenshot

Veterinar Ben Simpson-Vernon, osim što se bavi veterinarskim poslom, aktivno objavljuje edukativne videe za vlasnike kućnih ljubimaca ili one koji će to tek postati na TikToku. U jednom od svojih posljednjih videa otkrio je četiri pasmine koje ne bi preporučio onima koji prvi put nabavljaju psa.

Kako kaže, njegovo mišljenje "temelji se na devetogodišnjoj stručnoj praksi". Tijekom tog vremena, upoznao je tisuće ljudi i njihovih pasa. Prvi pas na njegovom popisu je border collie. 

"Sada ovi psi napreduju u radnom okruženju, ali ako ih stavite u običan dom, može im biti stvarno dosadno. Ta se dosada može manifestirati u mnogo različitih problematičnih, destruktivnih ponašanja. To uključuje stvari poput kopanja, lajanja ili jurnjave za repom. Ako nikad niste imali psa, s ovom pasminom teško ćete se nositi", rekao je.

Druga pasmina na popisu je bigl. "Ovo bi moglo iznenaditi mnoge ljude, ali razlog zašto sam ih uključio jest to što su oni prilično teška pasmina za treniranje. Prilično su tvrdoglavi, a kao lovački psi prate svoj njuh. Uz to, poznati su po tome da bježe. Dakle, za njih je nužno imati siguran vrt."

Dalmatiner je treća pasmina na Benovu popisu.

"Kad je Disney objavio animirani film 101 Dalmatiner, ova pasmina postala je iznimno popularna. Tijekom sljedećih 10 godina, njihova popularnost pala je za 97 posto. Onima koji su ih nabavili, izgledali su jako slatko i u filmu su bili dobro istrenirani, a u stvarnosti mogu biti jako teški za one koji ne znaju sa psima", tvrdi Ben.

@ben.the.vet IMO these 4 breeds are not entry level dog breeds! #learnontiktok #veterinary #dogsoftiktok #dogbreeds ♬ original sound - Ben The Vet

Četvrta i posljednja pasmina na popisu je haski.

"Nabaviti bilo kojeg psa velika je obveza i promijenit će vam život, ali nabaviti haskija viša je razina jer im je potrebno puno vježbe. Ti psi bili su uzgajani da vuku saonice na velike udaljenosti po hladnom vremenu. Danas su priviknuti na život u gradu, ali trebaju puno fizičke i mentalne stimulacije kako ne bi postali destruktivni", zaključio je veterinar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.