Veterinarka predviđa da će ova pasmina biti tražena nakon što je Charles postao kralj

Foto: Unsplash

NAKON što je Charles III. postao kralj, nagađa se da bi pasmini cavalier king Charles španijel mogla narasti popularnost. S tim se slaže i veterinarka Katrina Warren.

"Ova pasmina ime je dobila po kralju Charlesu II. koji je vladao u 17. stoljeću. Psići su sjedili u kočijama i grijali ljudima krilo", rekla je za Femail.

Bruce Fogel u Enciklopediji pasa navodi kako su ti psi bili veći te su imali veće nosove od današnjih pasa koja je stvorena u 20. stoljeću kada im je u naziv dodano "cavalier" i prepoznatljivi su po tijelu patuljaste građe, velikim tamnim i okruglim očima te dugačkim ušima. 


Tijelo ovih pasa je prekriveno dugom svilenkastom dlakom. U Hrvatskoj ih najčešće viđamo crveno- bijele, ali kad su boje u pitanju kavaliri mogu biti crni s oznakama boje paleži iznad očiju, na obrazima, unutrašnjosti ušiju, na prsima i nogama te s donje strane repa. 


Budući da teško podnose samoću ne preporučuju se ljudima koji puno rade i/ili izbivaju iz kuće. Idealni su za držanje u stanu, a budući da je riječ o dugodlakim psima održavanje podrazumijeva redovito četkanje i/ili češljanje te kupanje "samo po potrebi". 

Inače, uz uzgoj engleskih buldoga, u Norveškoj se više ne može kupiti, ni uzgajati niti cavalier king Charles španijela. Norwegian Animal Protection Alliance, organizacija za zaštitu životinja, objavila je kako smatra da su uzgajivači pasa više pazili na izgled ovih pasa nego na zdravlje. Naveli su i koje sve probleme imaju psi tih pasmina u Norveškoj: stradavaju im srca, oči, koža i zglobovi, trpe kronične glavobolje...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.