VIDEO Egipatski mau je uistinu posebna i prekrasna mačka

123rf.com

EGIPATSKI MAU potječe direktno od afričke divlje mačke Felis Lybica Ocreata, poznate pod imenom Falb, a koja je bila prva pripitomljena mačka na tom području.

Ovu tvrdnju dokazao je T.C.S. Morrison-Scott usporedbom genetskih informacija dobro očuvanih mumija mačaka pronađenih u egipatskim grobnicama iz doba 600. - 200. godine prije Krista i današnje Mau mačke.

Ova mačka izgledom neodoljivo sliči mačkama sa zidnih prikaza drevnog Egipta. Neki ih smatraju potomcima svetih egipatskih mačaka, ali za nastanak pasmine kakvu znamo danas najzaslužnija je ruska princeza Natalija Trubetzkoy koja je živjela u Italiji. 

Princezi su se tijekom posjeta Kairu svidjeli točkasti uzorci tamošnjih uličnih mačaka te je jednu od njih donijela u Italiju, gdje ju je križala s lokalnom mačkom.

Tri godine kasnije emigrirala je u SAD gdje se nastavila baviti uzgojem i pasminu je registrirala kao egipatske mau mačke. Egipatski mau je srednje veličine i mišićava mačka. Vrlo je živahna, aktivna, privržena i zaigrana i ne voli biti sama.

Temperamentna je i posebna je po tome što se zbog svog vitkog tijela kreće lagano, gipko i brzo. Bruce Fogle, veterinar i autor brojnih knjiga o mačkama, navodi kako je riječ o najbržoj kućnoj mački koja može postići brzinu od 50 km/h. 

Privržena je obitelji i umiljata, izrazito inteligentna te se brojnim karakteristikama (anatomijom, metabolizmom i ponašanjem) razlikuje od ostalih pasmina mačaka. Osjetljivije su na temperaturu i vole vrlo toplo vrijeme.

Radi se o prilično rijetkoj pasmini koja je gotovo izumrla tijekom Drugog svjetskog rata. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.