Vole li vaši psi kopati? Saznajte sve o bolesti kopanja ili dermatofitozi

Foto: Igor Pavlović

U razgovoru s dr. vet. med. Krešimirom Martinkovićem s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, porazgovarali smo o bolesti za koju mnogi ljudi ne znaju i često je ignoriraju. Trichophyton mentagrophytes je gljivica koja uzrokuje dermatofitozu, poznatiju kao bolest kopanja ili ringworm, kod pasa.

Iako naziv ringworm može sugerirati da je riječ o parazitu, zapravo je riječ o gljivičnoj infekciji koja zahvaća kožu, dlaku i nokte. Dermatofitoza je zarazna i može se prenijeti na druge životinje, pa čak i ljude.

Najčešći simptomi bolesti su okrugle lezije na koži, bezdlaka područja koja često izgledaju crveno ili ljuskavo. Jedan od tipičnih simptoma je svrbež i iritacija.

Foto: Igor Pavlović

Dlaka na zaraženim mjestima je krhka i lomljiva, lako ispada, a može doći i do ljuštenja te perutanja kože. Također, može doći i do promjene u noktima kod težih slučajeva. Kasnim početkom liječenja i svrbežom, pas može prenijeti infekciju na cijelo tijelo, pa tako i na nokte koji mogu postati zadebljani i krhki.

Liječenje

  • Antifungalni lijekovi: Veterinari obično propisuju antifungalne masti, kreme ili oralne lijekove poput itrakonazola ili grizeofulvina.
  • Kupke s antifungalnim šamponima: Specijalni šamponi pomažu u uklanjanju gljivica s kože i dlake.
  • Izolacija: Budući da je bolest zarazna, zaražene životinje treba držati odvojeno od drugih kućnih ljubimaca i ljudi, posebno djece.
  • Čišćenje okoline: Temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora u kojem pas boravi važno je kako bi se spriječilo širenje infekcije.
    Foto: Igor Pavlović

U Hrvatskoj se Trichophyton mentagrophytes i druge dermatofitoze kod pasa nazivaju dermatofitozom ili bolešću kopanja. Još jedna važna napomena je da prilikom apliciranja lijeka na psa treba koristiti rukavice kako se gljivice ne bi proširile na ljude. 

Kako nam je dr. vet. med. Krešimir Martinković rekao, bolest je izlječiva, potrebno je malo strpljenja i ono što je najbitnije, slušati upute veterinara te reagirati na vrijeme, pogotovo kada se radi o promjenama na koži kod pasa, ali i kod čovjeka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.