Zašto mačke jedu travu?

Foto: Shutterstock

Mačke su fascinantne životinje koje nas često iznenađuju svojim ponašanjem i navikama. Jedna od tih često zagonetnih navika je i jedenje trave. Ako ste se ikad zapitali zašto vaša mačka to radi, evo nekoliko odgovora za vas.

Iako se čini da mačke ne bi trebale jesti travu, ovo je ponašanje zapravo prilično uobičajeno. Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačke jedu travu, a evo nekoliko najčešćih.

Pomoć u probavi

Jedan od glavnih razloga zbog kojih mačke jedu travu je kako bi si olakšale probavu. Trava može pomoći mačkama da povrate neželjene tvari iz želuca, poput dlaka ili hrane koja im je teško pala. Kada mačka jede travu, to može izazvati povraćanje, čime se čisti njihov probavni sustav.

Zadovoljenje prehrambenih potreba

Neke mačke mogu osjećati potrebu za unosom biljne tvari u svoju prehranu kako bi dobile određene hranjive tvari koje im nedostaju. Trava može sadržavati vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje trebaju mačkama.

Pomaže čišćenju zubi

Žvakanje trave može djelovati kao prirodna četkica za zube za mačke. Ovaj proces može pomoći uklanjanju plaka s njihovih zubi i održavanju oralnog zdravlja.

Zadovoljava instinkt

Mačke su lovci po prirodi, a žvakanje trave može podsjećati na žvakanje krhkog mesa ili perja. Ovo ponašanje može biti izraz njihovog prirodnog instinkta lova i igre.

Iako je jedenje trave često prirodna navika mačaka, vlasnici bi trebali biti oprezni da osiguraju da trava koju mačke konzumiraju nije tretirana pesticidima ili herbicidima. Ako primijetite da vaša mačka redovito jede velike količine trave ili ima problema s probavom, svakako se posavjetujte s veterinarom.

On će moći utvrditi je li ovo ponašanje bezopasno ili je znak nekog zdravstvenog problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.