Psi i mačke često odbijaju hranu zbog ovih stvari – provjerite ih odmah

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm 

MAČKA je kraljica kućanstva i ona odabire kad će se družiti s vama, što će jesti i kako će se ponašati. To je zato što mačka, kako su ustanovili brojni stručnjaci za ljubimce, percipira čovjeka kao sebi ravnog, odnosno kao veliku mačku. 

Ako im ponudite hranu, smatrat će vas vještim lovcem, no kada im se hrana ne sviđa, nastupa frustracija. Slično je i sa psima. Iako vjerni čovjekovi prijatelji, ono što se čovjeku čini kao ukusan obrok za njega, pas bi ponekad jednostavno preskočio i ignorirao. Ovakvi trenuci poznati su mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca. Nakon što ljubimac postane izbirljiv oko hrane javljaju se brige oko zdravlja i ključno pitanje zašto se to događa. 

Prema istraživanju iz 2020. godine, koje je provelo Američko veterinarsko udruženje, čak 30 posto kućnih ljubimaca pokazuje određeni stupanj izbirljivosti kada je riječ o prehrani, osobito u urbanim sredinama. Razlog tomu je opravdan, prema zaključcima istraživanja, s obzirom na to da su ljubimci izloženi sve širem asortimanu okusa, tekstura i različitih vrsta hrane, što može dovesti do preosjetljivosti na promjene u prehrani. 

Jesmo li ih previše razmazili? 

Izbirljivost kućnih ljubimaca nije nužno vezana uz razmaženost. Naprotiv, postoji više razloga zašto vaš ljubimac može odbijati hranu. Primjerice, ako ste nedavno promijenili prehranu i uveli novosti, okusi mogu biti novi i nepoznati. Mačke su osobito osjetljive na promjene u prehrani i mogu biti vrlo oprezne kada je riječ o novim vrstama hrane. Promjena ne mora biti jedini razlog. 

Foto: Shutterstock 

Zdravstveni problemi poput zubobolje, probavnih tegoba ili alergija mogu značajno utjecati na apetit vašeg ljubimca. Stoga, ako primijetite da vaš pas ili mačka uporno odbija hranu, to bi mogao biti signal da posjetite veterinara.

Nadalje, ljubimci imaju vrlo osjetljiv njuh, a ponekad im hrana može jednostavno mirisati odbojno iako vam se čini primamljivom. Tekstura hrane također igra ulogu, osobito kod mačaka koje su poznate po svojoj sklonosti prema određenim teksturama. Na kraju ne smijemo zaboraviti ni na stres. Promjene u okruženju, poput preseljenja, dolaska novog ljubimca ili člana obitelji, mogu izazvati promjene u njihovim prehrambenim navikama.

Rješenje za izbirljive mezimce 

Ako ustanovite da nije problem u zdravlju ili novoj okolini, već da je vaš ljubimac izbirljive naravi, na tržištu postoji efikasno rješenje. Kroz vlastiti brend Dein Bestes, dm nudi široku paletu hrane za kućne ljubimce koja je nutritivno bogata i prilagođena raznim prehrambenim potrebama pasa i mačaka. Bilo da vaš ljubimac preferira hrskave komadiće ili meku konzistenciju, u dm prodavaonicama možete pronaći raznovrsnu ponudu.

Foto: Shutterstock 

U sklopu kampanje „Kad se naše šape slože", uz kupnju hrane za ljubimce u vrijednosti od 20 eura ili više, od 1. do 31. listopada možete dobiti besplatnu PETS torbu za kupovinu. Također, kupci koji koriste 'Moj dm' aplikaciju mogu aktivirati kupon za 10x više bodova pri kupnji proizvoda brenda Dein Bestes. Uz ove pogodnosti možete osigurati svom ljubimcu kvalitetnu prehranu. 

Kako pomoći ljubimcu da zavoli hranu?

Umjesto prvotne brige i zabrinutosti, postoje načini kako olakšati situaciju. Postepena promjena prehrane, uz miješanje nove hrane sa starom, može pomoći u prilagodbi. Također, važno je stvoriti ugodnu atmosferu za hranjenje, što uključuje mirno okruženje bez buke i ometanja. 

Baš poput čovjeka, psi i mačke vole jesti u miru i sigurnom okruženju, što je važno, osobito kod ljubimaca koji su podložni stresu. Redovita nagrada za pokazani interes za novu hranu također može motivirati ljubimca da promijeni svoje navike.

Kupnjom sudjelujete u kampanji 

Kampanja „Kad se naše šape slože“, koju dm organizira svake godine povodom Svjetskog dana zaštite životinja, fokusira se na pomoć napuštenim i nezbrinutim životinjama. Ova akcija ima dva glavna aspekta, a to su donacije udrugama koje brinu o životinjama te uključivanje građana kroz društvene mreže. 

Foto: Shutterstock 

U prošlim izdanjima kampanje dm je pozvao pratitelje na Facebooku da dijele fotografije svojih ljubimaca, a za svaku podijeljenu fotografiju dm bi donirao određenu količinu hrane udrugama. Primjerice, u jednom od izdanja donirano je više od 20 tisuća konzervi hrane udrugama diljem Hrvatske, uključujući organizacije poput Udruga Farmica i Sklonište Dumovec.

Tako kupnjom proizvoda poput Dein Bestes hrane za mačke s piletinom u umaku, Dein Bestes suhe hrane za pse s piletinom i aloe verom ili Dein Bestes mini miksa kobasica za pse ne samo da osiguravate vašem ljubimcu nutritivno bogat obrok, nego i ostvarujete pogodnosti. Cijeli popis proizvoda možete vidjeti ovdje. Ovi proizvodi idealni su za održavanje zdravlja i higijene vaših ljubimaca. 

Sponzorirani sadržaj donose Index.hr i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.