Želite šetati s mačkom? Donosimo savjete kako je naučiti hodanju na povodcu

Foto: Unsplash

NAUČITI mačku da ide u šetnju može biti izazov, ali uz strpljenje i pravilnu obuku mnoge mačke mogu uživati u vanjskim šetnjama. Evo koraka kako to možete postići.

Prvi korak je nabavka odgovarajuće opreme. Potrebni su vam sigurnosni pojas (tzv. harness) i povodac. Pojas treba biti udoban i siguran kako bi spriječio mačku da se izvuče. Izbjegavajte obične ogrlice jer mogu biti neugodne ili opasne za mačke.

Prije nego što izađete, naviknite mačku na nošenje ogrlice ili orme unutar kuće. Postupno povećavajte vrijeme koje mačka provodi s ogrlicom, nagrađujući je poslasticama i pohvalama. Početna nelagoda je normalna, stoga budite strpljivi.

Nakon što se mačka navikne na ogrlicu ili ormu, pričvrstite povodac. Pustite mačku da slobodno istražuje kuću dok povodac slobodno visi kako bi se navikla na osjećaj povodca iza sebe. Pokušajte je lagano voditi po kući, nagrađujući svako pozitivno ponašanje.

Počnite s šetnjama unutar doma. Vodite mačku kroz različite prostorije kako bi se naviknula na osjećaj vođenja. Učinite to zabavnim iskustvom koristeći igračke i poslastice. Nakon što se mačka osjeća ugodno s ogrlicom ili ormom i povodcem unutar kuće, izvedite je na terasu, balkon ili u vrt. To će joj omogućiti da se postepeno navikne na vanjsko okruženje.

Kada je mačka opuštena u sigurnom vanjskom okruženju, pokušajte s kraćim šetnjama u blizini kuće. Birajte mirna mjesta bez puno buke i prometa. Ostanite blizu doma kako bi se mačka osjećala sigurnije. Kada mačka postane sigurnija, možete postupno produljivati šetnje i istraživati nove lokacije. Uvijek pratite njezine reakcije i povucite se ako primijetite znakove stresa.

@manniemainecoonn Just a lil walk #mainecoonkitten #mainecoon #catonaleash #leadhtraining #catharness #catsoftiktok #cute #nature #adventure ♬ I Think I Like When It Rains - WILLIS

Važno je da sve radite u skladu s mačkinim tempom. Ako se mačka osjeća nesigurno ili preplašeno, vratite se korak unatrag i dajte joj vremena da se prilagodi. Svaki korak nagrađujte poslasticama i pohvalama kako bi mačka povezala šetnje s pozitivnim iskustvima.

Pazite na okoliš i budite svjesni opasnosti, kao što su psi, automobili ili glasni zvukovi, koji mogu preplašiti mačku. Uvijek budite spremni brzo reagirati i vratiti mačku u sigurno okruženje, ako se osjeća nesigurno.

Šetanje s mačkom može biti divno iskustvo za vas i vašu ljubimicu, ali zahtijeva vrijeme i strpljenje. Uvijek osigurajte da je vaša mačka sigurna i opuštena tijekom cijelog procesa. Ako se odlučite na šetnju, neka to bude pozitivno iskustvo koje će obogatiti vašu mačku i učiniti je sretnijom. Ono što je također bitno, nemojte tjerati mačku na šetnju ako ona to ne želi.

@calliempruett Smoosh is doing AMAZING on the leash! .#kittensoftiktok #kitten #walkyourcat #catonleash #adventurecat #calico ♬ original sound - Callie Pruett
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.