Znanstvenici razvijaju AI model koji bi mogao pokazati što znači pseći lavež

Foto: Pexels

VEĆINA vlasnika ljubimaca sigurno je puno puta poželjela znati što im je njihov pas rekao. Možemo vam reći da će vas vijest o ovoj studiji razveseliti. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu trenutno su u procesu istraživanja svih mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija na polju komunikacije. Istraživači pokušavaju razviti alate koji će moći identificirati izražava li pseći lavež razigranost ili agresiju.

Science Daily piše da će isti modeli moći prikupiti i druge informacije iz glasanja životinja, kao što su dob, pasmina i spol životinje. U suradnji s Meksičkim Nacionalnim institutom za astrofiziku, optiku i elektroniku (INAOE) u Puebli, studija na kojoj rade otkriva da se modeli umjetne inteligencije, izvorno obučeni na ljudskom govoru, mogu koristiti kao početna točka za obuku novih sustava koji ciljaju na komunikaciju životinja.

"Upotrebom modela obrade govora, koji su u početku bili uvježbani na ljudskom govoru, naše istraživanje otvara novi prozor u to kako možemo iskoristiti ono što smo do sada izgradili u obradi govora da bismo počeli razumijevati nijanse laveža pasa", rekla je Rada Mihalcea, sveučilišna profesorica računalnih znanosti i inženjerstva te direktorica Laboratorija za umjetnu inteligenciju UM-a.

Također je napomenula da postoji mnogo toga što se još ne zna o životinjama, a napredak u umjetnoj inteligenciji mogao bi poslužiti za revoluciju u razumijevanju komunikacije s njima. Kao zapreku istaknula je činjenicu da su se susretali s nedostatkom javno dostupnih podataka za analizu glasanja životinja. Istraživači su prevladali te izazove prenamjenom postojećeg modela koji je izvorno dizajniran za analizu ljudskog govora.

Razumijevanje nijansi glasanja pasa moglo bi uvelike poboljšati način na koji ljudi tumače i reagiraju na emocionalne i fizičke potrebe pasa, čime bi se poboljšala njihova skrb i spriječile potencijalno opasne situacije, rekli su istraživači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.