Znate li zašto je bitno isprati ljubimca nakon kupanja u moru?

Foto: Pexels

KUPANJE ljubimaca u moru može biti zabavno i osvježavajuće iskustvo za njih, ali važno je znati da ispiranje nakon plivanja u slanoj vodi nije samo preporuka, već i ključno za zdravlje vašeg ljubimca. Evo nekoliko razloga zašto je ispiranje ljubimaca nakon kupanja u moru bitno.

1. Prevencija iritacije kože

Slana voda može uzrokovati iritaciju kože kod ljubimaca. Sol može isušiti kožu što može dovesti do svraba, crvenila i nelagode. Redovito ispiranje svježom vodom pomaže u uklanjanju soli i sprječava ove iritacije.

2. Zaštita zdravlja uha

Posebno kod pasa s dugim ušima ili onih koji često plivaju, slana voda može ući u uši i uzrokovati infekcije. Ispiranje cijelog tijela, uključujući uši, pomaže u uklanjanju ostataka slane vode koji mogu izazvati upalu ili infekciju.

3. Sprječavanje nastanka prljavštine i bakterija

Sol u moru može biti ljepilo za prljavštinu i bakterije. Ti ostaci mogu uzrokovati bakterijske infekcije ili pogoršati postojeće kožne probleme. Ispiranje ljubimca pomaže u održavanju čistoće i smanjuje rizik od infekcija.

Foto: Unsplash

4. Očuvanje dlake i krzna

Sol može uzrokovati da dlaka vašeg ljubimca postane suha i krhka. Redovito ispiranje pomaže u održavanju dlake mekom i zdravom. Ako se sol ne ispere, može doći do zapetljavanja i lomljenja dlake što može otežati njegu.

5. Sprječavanje dugoročnih zdravstvenih problema

Dugoročna izloženost slanoj vodi može uzrokovati ozbiljnije probleme, kao što su kožne bolesti ili kronične iritacije. Redovito ispiranje može pomoći u prevenciji takvih problema i osigurati da vaš ljubimac ostane zdrav i sretan.

6. Uklanjanje štetnih tvari

Uz sol, more može sadržavati i druge štetne tvari, poput algi, meduza ili kemikalija. Ispiranje nakon plivanja pomaže u uklanjanju ovih potencijalno opasnih tvari s kože i dlake vašeg ljubimca.

Ispiranje ljubimaca nakon kupanja u moru ključno je za njihovo zdravlje i dobrobit. Ono pomaže u prevenciji iritacija, zaštiti ušiju, smanjenju bakterijskih infekcija, očuvanju kvalitete dlake i sprječavanju dugoročnih zdravstvenih problema. Osigurajte svom ljubimcu svježu vodu za ispiranje i brinite o njihovu zdravlju kako biste uživali u svakom trenutku provedenom uz obalu.

Ako imate priliku, okupajte psa dok ste na godišnjem, barem jednom, s nježnim psećim šamponom te svakako dogovorite kupanje i četkanje u salonu za pse po povratku kući. Saloni za pse su unaprijed popunjeni, stoga je potrebna najava barem dva do tri tjedna unaprijed.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.