Zoološki vrt u Zagrebu uzgaja jednu od najrjeđih otrovnica na svijetu

ZOOLOŠKI vrt u Zagrebu jedan je od dva europska zoološka vrta koji uspješno uzgajaju rijetku mangšansku ljuticu (Protobothrops mangshanensis). Uz Zagreb, jedini drugi zoološki koji se može pohvaliti ovim pothvatom je zoološki vrt u švedskom gradu Göteborgu, napisali su djelatnici zoološkog vrta u objavi na Facebooku.

Mangšanske ljutice u Zagrebu se nalaze već deset godina, a posljednjih godinu dana uzgojeno je čak devet mladih zmija.

"Mangšanska ljutica prema popisu IUCN-a ima status ugrožene vrste. Spada među najveće otrovnice na svijetu. Može biti duža od dva metra i imati do pet kilograma. Živi samo na planini Mang u Kini. Prema njoj je i dobila ime. Kao vrsta je opisana jako kasno – tek devedesetih godina prošlog stoljeća", poručuju iz zoološkog vrta.

Ovog prekrasnog gmaza, nažalost, ne možemo vidjeti uživo. Mangšanske ljutice trebaju posebne životne uvjete, zbog čega se nalaze isključivo u posebnim prostorijama za uzgoj u kojima su niže temperature.

Ipak, važno je znati da zmije nisu naši neprijatelji. Djelatnici zoološkog nadaju se da će predstavljanjem ove rijetke vrste razbiti predrasude i smanjiti strah koji je rasprostranjen u društvu.

Naime, zmije igraju važnu ulogu u održavanju biološke raznolikosti jer drže populacije glodavaca pod kontrolom, a istovremeno su hrana određenim sisavcima, pticama te ostalim gmazovima.

Ponos bez predrasuda! Jedini u Europi, uz zoološki vrt u švedskom Göteborgu, uspješno uzgajamo mangšanske ljutice. Tu...

Posted by Zoološki vrt Grada Zagreba on Tuesday, October 15, 2024

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.