10 stvari koje danas mnogi smatraju normalnima, a zapravo su prilično iritantne

Screenshot: YouTube

Na Redditu se nedavno razvila zanimljiva rasprava o tome koje su stvari u 2024. godini postale široko prihvaćene kao "normalne", iako se mnogi ne slažu s tim trendovima. Sudionici su podijelili svoje frustracije određenim društvenim pojavama koje smatraju problematičnima. Evo deset istaknutih primjera.

Normalizacija alkohola na svim vrstama događanja

Jedna od često spomenutih tema bila je sveprisutnost alkohola na raznim društvenim događajima, čak i onima koji su namijenjeni djeci. "Jako mi smeta što je konzumacija alkohola postala normalna na svakom događaju, od dječjih rođendana do obiteljskih okupljanja. Što to zapravo poručuje našoj djeci?" upitao je jedan korisnik.

Nepoštivanje drugih u javnom prostoru

Neki su se složili da je nepoštovanje drugih u javnosti postalo sveprisutno, gotovo očekivano. "U današnjoj kulturi čini se da je postalo potpuno prihvatljivo biti bezobrazan prema drugima na javnim mjestima", istaknuli su, naglašavajući kako se osnovna pristojnost često zanemaruje.

Korištenje mobitela na blagajnama

Jedna od specifičnih frustracija bila je povezana s mobitelima na blagajnama. "Razgovaranje na mobitel dok stojite na blagajni je nevjerojatno nepristojno. Samo pričekajte minutu i završite razgovor nakon što obavite kupovinu", istaknuli su.

Visoke cijene kozmetičkih usluga

Za mnoge su kozmetičke usluge postale nepristupačne. "Odlazak kod frizera, na manikuru ili kozmetičke tretmane sada je luksuz. Te cijene su nevjerojatne i postaju sve više normalizirane", upozorio je jedan od sudionika rasprave.

Žene koje brane svoje stavove

U jednom je komentaru izraženo nezadovoljstvo društvenim očekivanjima prema ženama. "Žene prestaju biti 'dame' u trenutku kada se odluče boriti za svoje društvene ili političke stavove pred muškarcima", piše jedna korisnica, ukazujući na rodne stereotipe koji su i dalje prisutni u svakodnevnom životu.

Korištenje mobitela bez slušalica u javnosti

Još jedan čest prigovor odnosio se na ljude koji koriste mobitele bez slušalica u javnim prostorima. "Ako sjedim u kafiću i želim uživati u piću i malo tišine, ne želim slušati vašu lošu glazbu ili video s vašeg noćnog izlaska. Slušalice postoje s razlogom", stoji u jednom komentaru.

Okrivljavanje učitelja za sve probleme u obrazovanju

Sudionici rasprave dotakli su se i problema u obrazovnom sustavu. "Postalo je uobičajeno kriviti učitelje za loše rezultate učenika, loše ponašanje i sve ostale probleme u školama. To je jednostavno nepravedno", naglasili su.

Prekovremeni rad bez dodatne naknade

Neki su izrazili svoje nezadovoljstvo očekivanjima na radnom mjestu. "Radim 40 sati tjedno - nemojte me tražiti da radim ni minutu više od toga!" kratko je i jasno poručio jedan korisnik, ogorčen kulturom koja podrazumijeva stalnu dostupnost zaposlenika.

Komunikacija u slobodno vrijeme

Introverti su istaknuli da im je često teško održavati društvene kontakte izvan posla. "Moj posao zahtijeva da cijeli dan komuniciram s ljudima, pa kad dođem kući, zadnje što želim je slati poruke ili razgovarati telefonom. To je moje vrijeme za opuštanje", objasnio je jedan korisnik, dodajući da slobodno vrijeme služi za punjenje baterija.

Ghostanje u vezama

Ghostanje, odnosno nestajanje bez traga u komunikaciji, također je izazvalo brojne reakcije. "Ghostanje na aplikacijama za upoznavanje s ljudima koje jedva poznaješ je donekle razumljivo, ali kad to netko napravi nakon duge veze, to je stvarno okrutno", poručili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.