2018. godine Taylor je pokazala što može značiti "Swift efekt" na izborima

Foto: EPA

Sinoćnja objava Taylor Swift o podršci Kamali Harris na američkim predsjedničkim izborima nije prva njena politička izjava koja nije dobro sjela Donaldu Trumpu.

2018. godine Swift se prvi put javno politički opredijelila i objavila da će na izborima za Kongres i Senat glasati za demokrate. Iste godine je na dodjeli nagrada American Music Awards pozvala fanove da izađu na izbore. Trump je nakon toga novinarima rekao da mu se sad njena glazba sviđa oko "25 posto manje".

I nije bez razloga bio ljutit. Naime, tada je prvi put zabilježeno nešto što su politički analitičari kasnije prozvali "Taylor Swift efekt".

Stranica Vote.org, preko koje se Amerikanci prijavljuju za glasanje na izborima, objavila je tad da je samo u 24 sata nakon Taylorine objave primila 65 tisuća novih prijava za glasanje. Usporedbe radi, mjesec ranije u cijeloj se zemlji prijavilo tek malo više od 190 tisuća glasača, dok ih se u kolovozu, dva mjeseca prije njene objave, prijavilo nešto manje od 57 tisuća.

Taylor: Moram biti na pravoj strani povijesti

I 2020. Swift je jasno dala do znanja da ne podržava Trumpa.

U svibnju 2020. progovorila je protiv Trumpa nakon što je prijetio da će pokrenuti val nasilja na prosvjedu u Minneapolisu, koji je pokrenut kao odgovor na smrt Georgea Floyda.

"Nakon što ste potpirivali vatru nadmoći bijele rase i rasizma tijekom cijelog svog predsjedničkog mandata, imate hrabrosti glumiti moralnu superiornost prije nego što zaprijetite nasiljem?" napisala je na X-u (bivšem Twitteru).

Osim toga, snimka iz dokumentarca o Swift, Miss Americana iz 2020. prikazuje kako ona prkosno govori svom timu i svom ocu da će, bez obzira na to što oni mislili, govoriti protiv Donalda Trumpa i republikanske senatorice Marshe Blackburn. "Ovo je nešto za što znam da je ispravno... Moram biti na pravoj strani povijesti", rekla je.

Donald Trump objavio fejk AI fotke Swift

A iako je javno ne voli, Trump je, čini se, i sam svjestan utjecaja koji bi Swift mogla imati na glasače pa se nedavno odlučio za poprilično očajan potez.

Nedavno je objavio nekoliko fotografija koje je stvorila umjetna inteligencija, a koje sugeriraju da ga podržavaju fanovi Taylor Swift. Fotografije prikazuju niz žena u majicama s natpisima "Swiftieji za Trumpa", a na jednoj se vidi i lik koji podsjeća na Taylor Swift uz poruku: "Taylor želi da glasate za Trumpa."

Swift je, prema Forbesu, politički najutjecajnija umjetnica u povijesti. Mnogi novinari smatraju da bi mogla izravno utjecati na ishode nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.