38 godina od strašne nesreće u kojoj su poginuli članovi Crvene jabuke

Foto/Screenshot: Denis Kapetanovic/PIXSELL/YouTube

PRIJE točno 38 godina, 18. rujna 1986. godine, članovi Crvene jabuke doživjeli su tešku prometnu nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar. 

Na mjestu je poginuo basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl (zvani Zijo i Para) zadobio teške ozljede. Preminuo je u bolnici 1. listopada iste godine. Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugonajavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mladog sastava. 

Članovi orkestra krenuli su s tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bas-gitarist Aljoša Buha, solist Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić sjeli su u Fiću. Iza njih su u Golfu vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić.

Tragedija koja je Crvenu jabuku zavila u crno

Odmah iza Jablanice prema Mostaru Žerić i Jelčić, kao i predstavnici Atlasa iz Zenice, organizatora turneje, u Zastavi 1500 naišli su na veću grupu ljudi okupljenih oko smrskanog Fiće. Nisu imali vremena mnogo se obazirati jer su žurili na koncert.

Nažalost, u tom Fići bili su njihovi kolege. Fićo se u oštroj krivini zanio, skrenuo na lijevu stranu i uz žestok prasak sudario s kamionom vršačke registracije. Na mjestu nesreće kod Jablanice 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

O nesreći je jednom prilikom za In Magazin progovorio Dražen Žerić Žera.

"To je bio težak dan... Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, tek je oko pola 8 navečer došla policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku i kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i s nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri tisuće ljudi", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.