Foto: Shutterstock
Meso je proizvedeno u laboratoriju, a znanstvenici se nadaju kako će to biti jedno od rješenja za rastuću svjetsku potražnju mesa.
Izrada ovog hamburgera koštala je oko dva i pol milijuna kuna. Nastao je iz matičnih stanica krave koje su znanstvenici pretvorili u mišićno tkivo.
Hamburger iz epruvete pripremio je kuhar Richard McGeown, a kušali su ga gastronomski kritičari Hanni Ruetzler i Josh Schonwald.
"Očekivala sam da će meso biti mekanije. Okus je intenzivan; slično je mesu, no nije tako sočno. Nedostaju mi sol i papar", rekla je Ruetzler. "Za mene je to meso, ne raspada se".
Schonwald kaže: "Nedostaje mi masnoća, tanko je, ali općenito je poput pravog hamburgera".
Mark Post s nizozemskog sveučilišta u Maastrichtu zaslužan je za razvoj ovog projekta. "Ovo je dobar početak", rekao je.
Znanstvenici tvrde da bi se na ovaj način uzgojeno meso moglo pojaviti u prodaji već za desetak godina, a bit će jeftinije za proizvodnju i ekološki prihvatljivije. Za umjetni uzgoj potrebno je 45 posto manje energije nego za konvencionalni uzgoj stoke, 99 posto manje prostora, a emisija stakleničkih plinova manja je za nevjerojatnih 96 posto.