"Dobri Goering": Mlađi brat nacističkog zločinca pomagao je Židovima tijekom holokausta

Screenshot: Službene stranice/34TheBook.com

MLAĐI brat nacističkog zločinca Hermanna Goeringa, Albert Goering, napokon bi mogao dobiti zasluženo priznanje zbog riskiranja vlastitog života kako bi spasio Židove tijekom holokausta.

O njemačkom biznismenu Albertu Goeringu, koji je umro još 1966., malo se toga zna, a njegova je uloga marginalizirana prvenstveno zahvaljujući zločinima njegova brata. Međutim, vjeruje se kako je "dobri Goering" tijekom Drugog svjetskog rata spasio mnoge Židove i političke disidente tako što im je osiguravao otpusnice iz koncentracionih logora.

U Yad Vashemu, memorijalnom centru za žrtve holokausta, trenutno se pripremaju papiri potrebni da bi se Alberta Goeringa proglasilo "pravednikom među narodima" kao što je to bio slučaj s njegovim sunarodnjakom Oskarom Schindlerom, ali brojnim drugima među kojima se nalaze i mnogi Hrvati koji su tijekom rata pomagali Židovima.

U knjizi "Thirty Four" Williama Hastingsa Burkea, koji se njegovim slučajem bavio, stoji kako je mlađi Goering bio zagriženi protivnik ideologije njegova brata te je činio sve kako bi potkopao nacistički režim.


Tijekom rata radio je u Čehoslovačkoj koja je bila pod okupacijom nacista, ali unatoč svemu što je učinio, po završetku rata, u zatvoru je proveo čak dvije godine pokušavajući uvjeriti saveznike u svoju nevinost. Međutim, radnici iz tvornice u kojoj je radio svojim su ga svjedočenjima oslobodili krivnje, a iza njega je ostala lista na kojoj su se nalazile 34 osobe koje je uspio spasiti.

Nakon puštanja na slobodu teško se nosio sa stigmom obiteljskog prezimena što je rezultiralo depresijom i alkoholizmom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.