Ima samo 15 godina, a već je osvojio medalju na međunarodnom sajmu inovacija



IVAN KOŽAR, 15-godišnji Zagrepčanin i učenik prvog razreda Tehničke škole Ruđer Bošković, s najvećeg se međunarodnog sajma inovacije u Nürnbergu vratio s brončanom medaljom, a riječ je o bežičnom punjaču koji je osmislio i napravio još u osnovnoj školi.

Kvalitetniji od renomiranih proizvođača

Riječ je o velikom sajmu inovacija iENA, a Kožar je medalju osvojio u kategoriji mladeži.

"Konkurencija je bila izuzetno jaka. Iz cijelog svijeta je na sajmu bilo oko 750 radova, od čega jedna trećina u kategoriji u kojoj sam se ja natjecao", rekao je Ivan za Srednja.hr.

Iako Kožar nije bio jedini inovator iz Hrvatske (prijavljeno je još 12 radova), bio je najmlađi.Njegov je izum bežični punjač koji se u mnogočemu pokazao kvalitetnijim od onih renomiranih proizvođača mobitela.

Stižu ponude!

"Nokia je predstavila svoje Lumiu 820 i 920, ali njihov punjač može puniti samo jedan mobitel od jednom i rasipa energiju. Moj punjač može puniti više mobitela istovremeno i nije ograničen samo na mobitele. Tu su bežični miševi, mp3 playeri, tableti, bluetooth, telefoni", rekao je Ivan za Srednja.hr i dodao kako njegov sustav ne rasipa energiju što je zainteresirali i mnoge strane tvrtke.

"Dobio sam nekoliko ponuda od direktora njemačkih firmi koje dizajniraju i plasiraju inovacije na tržište, te se nadam da će možda biti neke konkretne suradnje u budućnosti", rekao je na kraju Ivan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.