Mačka vrijedna milijune dolara: Kako je "šefica" Tama spasila japansku željeznicu

Foto: Facebook

ŠEFICA STANICE u malom japanskom gradiću ne zna ništa o vlakovima, većinu vremena provodi spavajući i zanima je samo da hrana stigne na vrijeme. I dok bi neki rekli da to nije ništa novo u Hrvatskoj, valja spomenuti da je šefica stanice u ovom slučaju - mačka.

Njezino je ime Tama i od 2007. "radi" na stanici Kishi u gradu Kinokawa.



Samo deset godina prije njezina dolaska, željeznička je linija godišnje gubila preko 4,7 milijuna dolara, a vlakovima se nije vozio gotovo nitko.

No, nakon dolaska Tame stvari su se drastično promijenile. Tama je postala prava atrakcija, a zahvaljujući turistima koji su je htjeli vidjeti i popratnim sadržajem koji se prodavao, željeznica pred bankrotom doživjela je godišnju zaradu od nevjerojatnih 10 milijuna dolara.

Još 2009. Tama je dobila i vlastiti vlak. Preciznije, jedan je vlak oslikan i u potpunosti posvećen ovoj čupavoj "šefici".



Njezina je jedina dužnost dočekivati putnike, a 14-godišnjakinja plaću dobiva u mačjoj hrani.

Pronađena je pred jednom trgovinom, a zaposlenici željeznice koji su je pronašli, zaključili su da bi je mogli prozvati šeficom stanice ne bi li tako barem malo zaradili. Međutim, njezina ih je popularnost iznenadila.

Ova "celebrity mačka" pojavila se u mnogim medijima diljem svijeta, a postala je i zvijezda dokumentaraca "La Voie du chat" i "Katzenlektionen".

Prošlog siječnja, Tama je dobila i zamjenicu, nasljednicu Nitamu koja će sjesti na njezino mjesto jednog dana kada "ode u mirovinu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.