Najavljena prozivodnja letećeg automobila

Foto: Terrafugia

 

TVRTKA Terrafugia najavila je proizvodnju letećeg automobila.

 

TF-X, naziv je križanca automobila i aviona koji ima sklopiva krila i može se voziti po cesti, baš kao normalan automobil.

 

Iako leti kao zrakoplov s fiksnim krilima, TX-F zapravo polijeće i spušta se vertikalno, zahvaljujući fleksibilnim električnim rotorima.

 

Kad je na tlu, TF-X je pogonjen električnim motorima ugrađenim u kotače koji rade na baterije, ili putem hibridnog pogona, turbine koja stvara električnu energiju nakon što se potroši ona iz baterije.

 

Pilotska dozvola će i dalje biti potrebna za posjedovanje ovog neobičnog vozila, no tvrtka kaže da će svi kupci dobiti tečaj od pet sati nakon kojeg će naučiti kako se upravlja.

 

 

Doduše, ideja projekta je da vlasnik uopće sam ne upravlja vozilom. Naime, Američka zrakoplovna asocijacija predložila je sustav koji će biti obavezan za sve avione, a svodi se na satelitsko navođenje. Sustav će se početi ugrađivati 2020., a uz pomoć njega, putnici i pilot će se samo moći opustiti i uživati u vožnji.

 

U slučaju nezgode, TF-X je opremljen padobranom, a ako imate dovoljno veliko dvorište (dimenzijama slično kao prostor za polijetanje i slijetanje helikoptera), možete letjeti od vlastite kuće.

 

Prve isporuke kupcima se očekuju 2015. godine, a cijena će biti oko 1.600.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.