Najveći hitovi Vjekoslave Huljić: Od Amera i Rusa do kruha s džemom

Foto: Facebook

 

NAJNOVIJA pjesma Jelene Rozge "Nirvana" nije ni puna dva dana na YouTubeu, a već je skupila gotovo 300.000 pogleda i razne reakcije.

 

Tako je reperica Mirela Priselac - Remi izjavila kako bi autorici teksta Vjekoslavi Huljić "oduzela pravo na slobodan govor" i da je "hrvatskoj ženi naudila više nego svi hrvatski šovinisti zajedno". 

Ipak, skladatelj i producent kako "Nirvane" tako i ostalih pjesama za koje je tekst napisala Vjekoslava, njezin suprug Tonči, stao je u obranu svoje supruge i njenog rada.

 

No, Vjekoslava Huljić je već dugo predmet ismijavanja zbog svojih banalnih i nerijetko krajnje bizarnih tekstova. Tako Tonči Huljić tvrdi da je stih "žena, majka, kraljica" iz Rozgine pjesme "Bižuterija" ušla u sleng i postala sastavnim dijelom domaće pop-kulture.

 

Koliko je ovo istina procijenite sami, no u međuvremenu se prisjetimo pet najvećih hitova glazbeno-literarnog dua Huljić:

 

1. Jelena Rozga - Bižuterija

 

Bivša balerina je nakon karijere u grupi Magazin odlučila krenuti u solo vode gdje nije polučila znatan uspjeh, a ova pjesma je od polupraznih diskoklubova po manjim gradovima efektivno vratila Rozgu na scenu. Tako pjema govori o propaloj ljubavi koju Vjekoslava uspoređuje s nakitom - Jelena Rozga je privjesak koji se sjaji dok je nesuđenoj ljubavi bila samo bižuterija. I naravno, da ne zaboravimo antologijski stih žena, majka, kraljica

2. Minea - Jedno

 

Minea je nestala s prestankom dance glazbe 90-ih te se zaposlila u jednom auto salonu. Ipak, godinama je najavljivala povratak na scenu i napokon se odvažila uz pomoć Huljićevih, izdavši pjesmu "Jedno". Tako Minea tvrdi da nije komplicirana: "Namažeš mi kruh sa džemom, učiniš me sretnom ženom, ne gnjaviš me teškom temom" rušeći predrasude da su žene zahtjevne.

3. Severina - Adam i Seva

 

U ovom klupskom hitu, Severina upoznaje zgodnog muškarca i spremna je za avanturu na jednu noć. Tako mu poručuje: "Gledaj tijelo, gledaj vrat, ne gledaj na Rolex sat" i uživa u njegovoj prisutnosti: "Pile moje, gotovo je, šta mi radiš, šta mi radiš, pile moje šta mi radiš". 

 

 

4. Magazin - Sijamski blizanci

 

Metafora za ljubav ima mnogo, no ona koja uspoređuje ljubav s rijetkom genetskom mutacijom je zbilja specifična. Tako Andrea Šušnjara tvrdi: "Nekad sijamski blizanci, sad smo na popravnom đaci", tko će proć' a tko past' godinu…" Isto tako, žali za izgubljenim i nagađa što bi bilo da su ostali zajedno: "Bila bi nam lijepa beba, moje oči a na tebe cijela, pa da iz kolica vire crte tvoga lica". 

5. Magazin - Minus i plus

 

Vjerojatno najpoznatiji uradak Huljićevih, gdje tadašnja pjevačica Magazina Jelena Rozga pjeva o razlikama između sebe i voljenog: "'Ko minus i plus, 'ko Amer i Rus, u mom svijetu ti si korov a ja hibiskus." Uostalom, tko bi drugi spomenuo matematičke, nacionalne i botaničke motive u jednom refrenu?

 Za kraj, donosimo zadnji hit obitelji Huljić, "Čučaj mala". Ovaj put tekst je vrlo jednostavan ("Čučaj mala" se ponavlja kroz pjesmu), ali i spot prati miminalističku temu, tako da uz par lijepih stražnjica i Tončijevo afektirano skakanje nema previše radnje:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.