Nema skrivanja: Seksualna orijentacija može se prepoznati po pogledu!

BILO da ste homoseksualni, heteroseksualni ili pak nešto treće, istina o tome tko vas privlači leži upravo u vašem pogledu, piše Huffington Post.

Novo istraživanje, koje je sprovedeno na renomiranom sveučilištu Cornell, sugerira da su kretnje zjenica indikator seksualne orijentacije. Prilikom gledanja erotskih fotografija i uzbuđivanja, ljudske se zjenice šire nesvjesno, što je izvrstan način za utvrđivanje seksualne orijentacije bez invazivnih genitalnih mjerenja.


"Ovo je istraživanje prvi veliki eksperiment koji je potvrdio da je širenje zjenica potaknuto uzbuđenjem. Dakle, ako vam muškarac kaže da je hetero onda bi se njegove zjenice trebale širiti kad ugleda ženu koja mu se sviđa", izjavio je istraživač Ritch Savin-Williams.


Teorija o povezanosti između veličine zjenica i stupnja uzbuđenosti seže još od 16. stoljeća kad su žene u oči kapale atropin dobiven iz velebilja, koji je sprječavao sužavanje njihovih zjenica, što se tad smatralo vrlo zavodljivim.

Ritch tvrdi da se zjenice šire na svaki dovoljno interesantan stimulans, kako na pogled lica voljene nam osobe tako i na zanimljivo umjetničko djelo. Zapravo, širenje je zjenica znak da se autonomni živčani sustav, koji kontrolira nesvjesne radnje poput otkucaja srca i disanja, budi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.