Nitko ne želi čipirati vašu djecu, ljudi imaju pametnijeg posla

Foto: Index/AWS

VEĆ DUŽE vrijeme, čak od sredine prošle godine, internetom kruže vijesti da će od nekog mjeseca (svibanj, srpanj, prosinac) 2014. godine, sva novorođenčad rođena u Europi biti implantirana potkožnim RFID čipovima s GPS lokatorima koji će se povezivati sa satelitima. Navodno čak postoji i posebno međuvladino izvješće koje se time bavi. Jasno, kao i većina takvih vijesti, i ova je glupost.

Kao prvo, pogledajmo otkud je došla ta vijest. Većina stranica, koje ju prenose, linkaju ovu "vijest" prema web stranici TopInfoPost, koja sakuplja (agregira) web stranice za objavljivanje. Nažalost, TopInfoPost ima povijest objavljivanja bilo čega, samo da bi objavili išta, i to uglavnom bez ikakvih referenci. A pratimo li vijest još malo dalje, vidjet ćemo da je u stvari objavila novina Corriere Del Mattino, koja je talijanska satirička tiskovina.

Sad, kad smo našli otkuda je došla vijest, hajdmo pogledati neke značajke teksta, da bismo pokazali koliko je u stvari smiješno što ju je itko ozbiljno shvatio. Već u prvoj rečenici autorica kaže da će se koristiti "pasivna NWO tehnologija". Tko god malo zna o teorijama zavjere, zna da je to kratica za Novi Svjetski Poredak, a ne tehnologiju. Malo dalje u tekstu se pojavljuje kratica CCCP, a tekst je o "kontroli građana". Očigledna referenca na Sovjetski Savez nam jasno daje do znanja da govorimo o čistoj sprdnji.

No, kako to uglavnom (uvijek) biva, svakojaki fanatici i paranoici su automatski skočili na vijest i proširili je posvuda. I poput vijesti o tome da vlada SAD želi čipirati svoje građane, i ova se proširila uokolo, bez da ju je itko kritički pogledao. Stoga je jasno da je za prenošenje ove "vijesti" bila nužna i solidna doza vjere u teorije zavjere.

Čak i kad sve ovo ne bi bila istina, i dalje ostaju neki dijelovi teksta koji su u potpunosti smiješni ako išta znate o GPS transponderima (u tekstu piše detektor, ali to onda ima još manje smisla, pa ćemo se pretvarati da su transponderi u igri).

Prosječan transponder s LiIon baterijom ima vrijeme trajanja baterije između 72 sata i jedno tjedan dana. To vrijedi kad govorimo o transponderu normalnih dimenzija, s uobičajenom baterijom, kakvog možete držati u ruci. Zamislite da smanjite transponder na dimenziju nečega što se može usaditi u dijete. Automatski ste smanjili i snagu uređaja i dimenziju baterije. Navodno vrijeme rada od dvije godine je odjednom komičan podatak, a tvrdnja da uređaj komunicira sa satelitom je upravo postala još smješnija.

I još se trebamo upitati kako bi se takva operacija točno odvila, kad bi bila istinita? Netko mora proizvesti te usatke. Bi li to radile tajne tvornice u Kini? Možda tajne tvornice u Bugarskoj? Tko bi to financirao? Kako bi ih se dopremilo do EU? A mora ih se i razvoziti diljem EU. Flotom misterioznih kamiona? Usput, tko je u svakoj bolnici zadužen za distribuciju čipova? Osim toga, bilo bi i lijepo da se doktore obuči u čipiranju novorođenčadi. Doduše, veterinari imaju mnogo iskustva u čipiranju, pa bi oni mogli pokriti jedan dio posla sve dok doktori ne dobiju iskustva.

Ovakvo nekritičko prenošenje neprovjerenih vijesti ne radi ništa osim što zagušuje net lažnim informacijama i nepotrebno izazva strah i zgražavanje među lakovjernima i onima koji vide urotu i u svakoj šari na parketu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.