O Domovinskom ratu, hrvatskom jeziku i srazu Brazila i Hrvatske kod "brazilskog Lettermana"

Screenshot: Globo

VELEPOSLANIK Hrvatske u Brazilu, dr. Drago Štambuk, gostovao je u popularnom talk showu Jôa Soaresa (kojeg nazivaju brazilskim Davidom Lettermanom) na televiziji Globo.

Naravno, povod je bio prva utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, pa je dr. Štambuk odgovorio na pitanje o tome što misli tko će pobijediti, ne pokazavši pritom pretjeranu vjeru u našu reprezentaciju: "Neću navijati kao lud, jer pokušavam biti realističan. Brazil je zemlja 150 puta veća od Hrvatske, ima 50 puta ljudi nego Hrvatska. Hrvatska je poput Paraíbe. Zamislite da tim Brazila odmjeri snage s timom Paraíbe, koji bi bio rezultat? 20 prema 0?" pitao je, na što mu je voditelj odgovorio da veličina nije važna.

Ipak, nakon toga i sam veleposlanik nastavio je u vedrijem tonu: "Da, mali smo, ali igramo odličan nogomet. Zovu nas 'europskim Brazilom'. Čak imamo dva Brazilca, Samira i Eduarda".

Nakon toga voditelj je dr. Štambuku odlučio pokloniti svoju knjigu "Čovjek koji je ubio Getulija Vargasa" na koju je napisao posvetu, djelomično na hrvatskom. Zatražio je dr. Štambuka da je pročita dvaput, komentirajući da je hrvatski jako lijep jezik, a potom izvadio i njegu zbirku pjesama "I šišmiši su ptice u bespjevnoj zemlji".

Soares je potom zatražio da Štambuk i pročita jednu svoju pjesmu. Nakon što je pročitao "Crni val" voditelj je komentirao: "Nikad se nisam u životu osjećao više kao neznalica, jer Vas nisam razumio niti jednu riječ".

Nakon toga dotakli su se i Domovinskog rata pri čemu je Štambuk kazao: "Vukovar je još uvijek razrušen. On je naš Staljingrad, izgleda kao Hirošima. To je grad koji se još uvijek nije oporavio, jako je teško i tužno tamo. Kad Hrvatima spomenete Vukovar, dođe nam da plačemo. Ali Vukovar je bio grad koji je branio Hrvatsku. Godinu dana odolijevao je napadima i otprilike 15.000 granata palo bi na grad svaki dan 10 ili 11 mjeseci. Mi nismo željeli rat. Bio je to rat agresije. Tito je bio Hrvat koji je govorio da nova Jugoslavija ne treba biti zatvorenikom nacija, kao što je bila stara. Pa je držao ljude u jednakosti. Ali kad je on umro i kad je komunizam pao, ljepilo koje je sve držalo na okupu, nestalo je. Jedna nacija koja nije bila zadovoljna idejom jednakosti, pokušala je preuzeti našu zemlju, kako bi se stvorila velika Srbija koja bi bila ustvari nova država. Jugoslavija bi se pretvorila u Srboslaviju, što druge nacije nisu mogle prihvatiti. Primjerice, Hrvati su stvorili Jugoslaviju, mogli su biti Jugoslaveni, ali nisu mogli biti Srbi. I to je bio razlog raspada. To je bio planirani rat koji je bio katastrofalan za sve nas". Na kraju je dodao: "Bilo je to silovanje unutar braka. To se može dogoditi. I dogodilo se u Jugoslaviji. Agresija je došla s jedne strane. Jugoslavenska je vojska preko noći postala srpska".

Razgovor u cijelosti možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.