Objavljene prve Plutonove fotografije u boji: "Još niste vidjeli ništa"

Foto: NASA

SVEMIRSKA sonda New Horizons uspješno je prošla pored Plutona. Sonda koju je NASA lansirala 2006., privela je kraju svoju desetgodišnju odiseju i proletjela najbliže tom nebeskom tijelu na udaljenosti od 12.500 kilometara i počela slati prve podatke o tom tajanstvenom planetu.

"S letjelicom je sve u redu, zabilježili smo podatke o Plutonovom sustavu i trenutno se sonda udaljava od Plutona", rekla je Alisa Bowman, voditeljica misije.

Prvi podaci sa sonde došli su u predviđeno vrijeme, nešto prije 3 sata u noći po našem vremenu, a primili su ih znanstvenici u kontrolnom centru Laboratorija za primijenjenu fiziku Sveučilišta John Hopkins u Baltimoru u Marylandu. Riječ je o podacima o položaju sonde, koji su ukazivali da je s njom sve u redu. Potom je provjeren sustav sonde, a svi podaci pokazivali su da nema nikakvih kvarova, piše Wired.

Hurray! New Horizons has “phoned home” and is in good health after its #PlutoFlyby this morning. Learn more during our...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on 14. srpanj 2015

Poruka poslana s položaja sonde u Kuperovom sustavu udaljenom tri milijarde milja zaprimila je antena u Madridu, a potom proslijedila u kontrolni centar.

"Baš kako smo planirali", kazala je Bowman.

New Horizons je u utorak, kada se najviše približio Plutonu na 12.500 kilometara, proveo više od osam sati u nizu eksperimenata vezanih uz atmosferu planeta. Sonda je također snimila njegovu noćnu stranu uz pomoć svjetla koje se reflektira s Plutonovog glavnog mjeseca Charona. Sonda je sada toliko daleko da radio signali, koji se kreću brzinom svjetlosti, trebaju za taj put četiri sata i 25 minute.

Narednih dana New Horizons će nastaviti slati zabilježene podatke, a znanstvenici najavljuju da je dosad poslao tek jedan posto onog što je zabilježio. Za slanje svih prikupljenih podataka bit će potrebno 16 mjeseci. Prvi veći prijenos podataka odvit će se u dva dijela, oko 15 i 21.25 sati po našem vremenu, a najznačajnije će biti tri fotografije koje je zabilježio pankromatski LORRI. Svaki piksel na fotografijama predstavljat će udaljenost od četvrt milje. New Horizon poslat će i fotografije tri Plutonova mjeseca, Charona, Hydre i Nixa.

"Još niste vidjeli ništa! Današnja snimka samo je posljednja u fotoalbumu New Horizona", objavili su iz NASA-e pored snimke Plutona.

You ain't seen nothing yet! Today's image was just the latest in a series of the New Horizons Pluto "picture show." Tomorrow, more #PlutoFlyby images of surface close-ups will make the more than four-hour journey to Earth at the speed of light to give ten times the resolution of what we saw today, with details as small as New York's Central Park. Stay tuned! http://www.nasa.gov/newhorizons

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on 14. srpanj 2015

NASA je već objavila prve fotografije u boji Plutona i Charona. Kad je riječ o Plutonu, najveće je otkriće da je planet u dvije boje. One pokazuju različite geološke i morfološke značajke.

"Neka područja su relativno stara, dok su druga mlada i prolaze kroz geološku promjenu", rekao je Jeff Moore iz NASA-e.

Više značajki Plutona bit će poznato nakon što stignu stereografski podaci. Kad je riječ o Charonu, pretpostavlja se da je velika mrlja crvene boje na njegovoj površini zapravo došla s Plutona.

"Charon nema atmosferu, koliko je zasad poznato", rekao je Will Grundy, član kontrolnog centra. Unatoč tome, njegova gravitacija privlači čestice dušika s Plutona.

Nakon što je sonda proletjela pokraj planetoida od leda i stijenja i njegove "svite" od pet mjeseca, na Twitteru se oglasio i sam predsjednik Barack Obama.

"Pluton je upravo primio svog prvog posjetitelja. Hvala NASA-i. Ovo je veliki dan za otkrića i američko vodstvo", napisao je Obama u poruci.

Znanstvenici već sada znaju da je Pluton, nekada smatran devetim i najudaljenijim planetom Sunčeva sustava, veći nego što se mislilo, s promjerom od 2370 kilometara, što je oko 80 kilometara više od prijašnjih procjena.

 

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.