Foto: Shutterstock
Doduše, ne treba ignorirati činjenicu da je ovaj popis sastavio američki portal Huffington Post pa je to razlog što na njemu nema nekih njihovih nutricionističkih grozota: prženih u dubokom ulju, zalivenih sirom i zaokruženih bijelim žemljama. Odnosno, ovo je popis jela koja debljaju najviše na svijetu, ako s popisa izuzmemo upravo zemlju sa zastrašujuće velikim brojem debelih ljudi.
Pa provjerite koje su se sve divote ovdje našle:
Acaraje, Brazil
Palmino ulje prilično je nezdravo. Jedna čajna žlica sadrži sedam grama zasićenih masnoća. A Acaraje sadrže grah, oblikovan u kuglicu, pržen u dubokom palminom ulju. Sve se potom puni dvjema vrstama namaza od sušenih škampa, mljevenih indijskih oraščića i - još palmina ulja.
Churros, Španjolska
Tijesto prženo u dubokom ulju i umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak.
Poutine, Kanada
Ovo su prženi krumpirići podignuti na novu razinu: umočeni u umak od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu i jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 gram masti). I to je samo osnovna verzija.
Khachapuri, Gruzija
U pitanju je zdjela od kruha napunjena otopljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad maslaca.
Aligot, Francuska
Aligot se radi od pire krumpira, maslaca, vrhnja, češnjaka i otopljenog sira. Prema podacima sa stranice FatSecret jedna žlica aligota sadrži šest posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.
Mars u dubokom ulju, Škotska
Kao zemlju podrijetla ove groteskne slastice Amerikanci navode Škotsku, ali zaboravili su spomenuti da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u duboko ulje.
Jalebi, Indija
Jalebi je tijesto prženo, još jednom, dubokom ulju, umočeno u šećerni sirup.
Calzone, Italija
Tradicionalna calzone pizza sadrži u sebi istu količinu tijesta kao pizza namijenjena za četvero ljudi, piše Huffington Post. Ako pritom odaberete i standardne dodatke koji uključuju puno sira, dobivate jelo koje je među najkaloričnijima u svijetu.
Ramen, Japan
Ovo je jelo s rezancima posljednjih godina postalo jako popularni u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a u sve se dodaje govedina, svinjska mast i ulje.