Papa Franjo superstar: Kako je biskup iz Buenos Airesa postao jedna od najvećih faca 2013.

Foto: Facebook/Guliver/Getty Images/Twitter/Instagram

U KRATKOM je vremenu postao jedan od najdražih, ako ne i najdraži Papa uopće. Za razliku od većine svećenstva skroman je, na sve moguće načine daje do znanja da mu je stalo do sirotinje i potlačenih, zalaže se za jednakost i toleranciju, a čak i ako ste sumnjičavi  i smatrate da je demagog, u medijima se još uvijek nije pojavilo nešto što bi ga u potpunosti diskreditiralo.

Time ga je proglasio osobom godine. Na društvenim je mrežama popularan gotovo kao Justin Bieber i jezik  Miley Cyrus. Njegove se izjave i potezi šeraju, lajkaju i postaju viralni hitovi, a simpatičan je čak i ateistima.

Ukratko, nije pretjerano reći da je papa Franjo najveća faca 2013. , a u nastavku pročitajte čime nas je Jorge Mario Bergoglio ove godine oduševio.



10. Proslavio rođendan s beskućnicima i voli nogomet


Kako je izvijestio Vatikan, papa Franjo je s četvoricom beskućnika doručkovao, nakon čega je održao misu u domu Svete Marte, gdje živi otkako je imenovan za poglavara Katoličke crkve.

Tijekom popodneva primio je svoju omiljenu nogometnu momčad, San Lorenzo, koja je nedavno odnijela naslov argentinskog prvaka.


Između ostalog, šuška se da noću izlazi iz svoje rezidencije i hrani siromašne.

9. Ne zamara se budalaštinama

Tijekom propovijedi na misi u Domu Sveta Marta, papa Franjo između ostalog osvrnuo se i na ukazanja Gospe.

Papa je komentirao prvo čitanje Knjige mudrosti: "Duh znatiželje udaljuje nas od Duha mudrosti jer sve što nas zanima isključivo pojedinosti, vijesti, male priče dana. Oh, kako će se ovo završiti? Duh znatiželje nije dobar. To je duh rastresenosti, udaljavanja od Boga, duh pretjeranog pričanja", prenosi Romereports.

Sve nas ovo tjera da Boga tražimo na pogrešnim mjestima i tjera nas da kažemo: "Poznajem vidovnjaka koji prima poruke od Gospe", na što papa odgovara: "Gledajte, Gospa je majka svih! I sve nas voli. Nije ravnatelj pošte koji nam svakog dana šalje poruke"!

8. Razljutio je mafijaške bossove i smatra da bi korumpirane trebalo zavezati za kamen i baciti u more

Protumafijaška retorika pape Franje i financijske reforme u Vatikanu izazivaju napetosti između mafije i crkve.

Nicola Gratteri, glavni tužitelj u borbi protiv kalabrijske mafije, rekao je da su mafijaške bossove razljutila Papina nastojanja da prekine povijesne veze koje je 'Ndrangheta, kako se naziva kalabrijska mafija, održavala s katoličkom crkvom.



Tijekom mise oštro je osudio korupciju, citirajući ulomak iz Biblije u kojem stoji kako pojedini grješnici zaslužuju biti zavezani za kamen i bačeni u more.

Papa Franjo kazao je kako kršćani koji doniraju novac Crkvi, a istovremeno kradu od države, vode dvostruke živote te da su grješnici koje valja kazniti. Citirajući Novi zavjet, Papa je rekao: "Isus kaže da bi bilo bolje za njega da mu se stavi kamen oko vrata i da ga se baci u more! Jer tamo gdje je obmana, Duh Božji ne može biti".

Naravno, neki su ga zbog izjava nazvali marksistom.

7. Imao je Harleya i prodao ga kako bi pomogao beskućnicima

Papa Franjo nekoć je vozio Harley Davidson (dobio ga je na dar u lipnju kad je 35.000 bikera i zaljubljenika u ove motore prošlo kroz Rim kako bi proslavilo 110. godišnjicu američkog motociklističkog brenda), a ako vam to nije dovoljno i ne smatrate da je opak igrač, valja podsjetiti i da ga je na aukciji odlučio prodati, a novac od prodaje otišao je za obnovu Caritasova utočišta za beskućnike u Rimu.



6. Ne osuđuje homoseksualce ni žene

Na povratku iz Brazila. papa je izjavio da homoseksualce ne treba osuđivati ni marginalizirati.


Razgovarajući s novinarima rekao je: "Ako je netko homoseksualac, traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim".

Njegove su opaske o temi istospolnih ljubavnih odnosa mnogo pomirljivije od stavova njegova prethodnika, pape Benedikta XVI.

Govoreći o mogućnosti svećeničkog zaređivanja žena, papa je rekao da se Crkva tome usprotivila, ali i dodao da se uloga žena ne bi smjela ograničavati. "Ne možemo ograničavati ulogu žena u Crkvi samo na ministrantice i predsjednice humanitarnih organizacija, mora biti više", rekao je.

5. Radio je kao izbacivač


Papa Franjo u mladosti je radio kao izbacivač u baru u Buenos Airesu. Osim kao izbacivač, radio je i kao perač podova te asistent u kemijskom laboratoriju.

4. Snima "selfieje"

Fotografija pape Franje koji se s tinejdžerima fotografirao u crkvi Svetog Augustina u Rimu postala je pravi hit na društvenim mrežama.

Medije su ubrzo preplavili naslovi u kojim se spominje izraz "selfie", riječ koja je nedavno ušla u Oxfordski rječnik, a odnosi se na fotografiju samoga sebe snimljenu mobitelom ili kamerom.

"Nije riječ ni o kakvom marketingu. Papa jednostavno voli biti s ljudima, baš kao što je i njegov prethodnik volio provoditi vrijeme s knjigama", kazao je Beppe Severgnini, kolumnist talijanskih  novina Corriere della Sera.


3. Oduševio svijet nakon što je zagrlio Vinicija Rivu

Papa Franjo oduševio je javnost zagrlivši na Trgu sv. Petra Vinicija Rivu, čovjeka koji pati od teške kožne bolesti (neurofibromatoze).

"Nije ni razmislio o tome hoće li me zagrliti. Nisam zarazan, no on to nije znao. Ali je ipak to učinio: milovao me po cijelom licu, a ja sam osjetio samo ljubav", rekao je Vincio.

2. Ne ponaša se kao "zvijezda"

Michele Ferri, 14-godišnji dječak iz Italije, bio je izuzetno  tužan nakon smrti svog brata koji je ubijen za vrijeme jedne pljačke. Na Facebooku je objavio status da ne može oprostiti Bogu i napisao pismo papi.

Međutim, dječak se itekako iznenadio kada ga je nekoliko dana kasnije papa nazvao i popričao s njim kako bi ga utješio, a to je samo jedna od situacija u kojima je papa zivkao vjernike koji nisu mogli vjerovati da pričaju s poglavarem katoličke crkve.

Između ostalog, vozi se u autobusu, 30 godina starom Renaultu 4, nosi željezni križ i generalno odudara od svojih prethodnika koji su povremeno djelovali kao rock zvijezde. 



1. Ne živi u palači

Papa Franjo odbio je preseliti u papinsku palaču, već je odlučio boraviti u Domu sv. Marte u Vatikanu, gdje je s ostalim kardinalima bio smješten u doba konklava, a to je ono čime je odmah na početku osvojio mnoge.

Inače, Dom sv. Marte predviđen je upravo za boravak kardinala za vrijeme konklava, a sastoji se od 120 soba. Papa Franjo je izjavio kako više voli "boraviti u društvu" te da je to jedan od glavnih razloga zašto se odlučio na ovakav potez. Ipak, Papa će preseliti iz svoje malene sobe u nešto veći apartman, u kojem će moći primati posjete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.