Prvi rođendan Josipe Pavičić Berardini nakon što je pobijedila rak: Naučila sam biti sretna!

Foto: Privatni album

JOSIPA PAVIČIĆ BERARDINI, lijepa voditeljica i spisateljica, danas slavi jedan od najvažnijih rođendana u životu.

Naime, nakon što joj je prošle godine u lipnju dijagnosticiran rak dojke, njezin se život stubokom promijenio te kaže kako ne može riječima opisati koliko je sretna što je napunila trideset i sedam godina.

Josipa se u međuvremenu, na zagrebačkom Institutu za tumore, podvrgnula supkutanoj mastektomiji tj. odstranjivanju dojki s poštedom bradavica i kože. Danas je potpuno zdrava žena, no kaže da se jako promijenila te da na život gleda potpuno drugačije.

Zdravlje je najveći dar

"Zdravlje je najveći dar, za rođendan imam samo jednu želju, a to je da sve bude onako kako je najbolje za mene. Promijenila sam se i danas si dozvoljavam činiti sve što me čini sretnom, što me čini živom. Ni protiv čega se više ne borim, živim za danas, u sadašnjem trenutku, ne opterećujem se onime što je bilo u prošlosti niti onime što me očekuje. Sretna sam i kad nisam dobro", ispričala je za Index Josipa koja već dvanaest godina sa suprugom Nicom i živi u Italiji. Ipak, par svako ljeto, zajedno sa četverogodišnjim sinom Roccom, provodi u obiteljskoj kući u Sabunikama gdje im se pridruži i Josipin sin iz veze s novinarom Markom Cigojem, petnaestogodišnji Vito.

Prve čestitke za rođendan pale su već sinoć jer, smije se voditeljica, njezin se rođendan čekao kao Nova godina, do ponoći. Ipak, najslađi joj je poklon bio kada joj je jutros Rocco donio u krevet crtež i tortu od plastelina koju je servirao na malom tanjuru.

Proslava će, dakako, biti tek večeras i, uz par prijatelja, uglavnom će se oko slavljeničkog stola okupiti obitelj. A za njih je Josipa pripremila pravu gozbu. Svih ovih godina su, kaže, uglavnom organizirali riblje večere. No, ove je odlučila promijeniti jelovnik pa će se na stolu naći: odojak, francuska salata, drniški pršut, paški sir i pečena paprika.

Za Josipu je poznato da je vrsna kuharica koja, osim u spravljanju slanih delicija, voli raditi i slastice, a za svoj je rođendan odabrala čokoladnu tortu s borovnicama. Prijateljica joj je darovala tortu od sira tako da "slatkih užitaka" uistinu neće nedostajati.

Poruka svim ženama

"Obožavam kuhati istalno nešto kuham, moj suprug je Talijan pa voli pomoći u kuhinji, ali draže mu je jesti. Čitavo ljeto spravljamo razne delicije i ugošćujemo prijatelje. Baza nam je u Sabunikama i odavde idemo na izlete. Uistinu sam najsretnija kad sam s obitelji", kaže Josipa koja piše knjigu o svojoj borbi s karcinomom dojke. To je, kaže, njezin način liječenja. Neki se ljute, drugi plaču, a ona piše. Nije samoj sebi zadala rok, piše kada osjeti potrebu, a sigurna je da će jednom knjiga ugledati svjetlo dana.

"Želim podijeliti svoja iskustva i moj rođendan želim iskoristiti da još jednom pozovem žene da se ne šale s kvržicama na dojkama. Svaku treba pogledati. Rano otkrivanje raka dojke u 95 posto slučajeva znači izlječenje. Što se duže čeka, šanse su manje, a prognoze do pet godina", upozorila je još jednom voditeljica koja je, srećom, dobila bitku s opakom bolešću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.