Razotkrivanje scijentologije: "Treba respektirati što su oni u stanju napraviti svojim kritičarima"

Foto: Guliver Image/Getty Images

"GOING CLEAR" Alexa Gibneya trebao bi se pripremiti za reakcije Scijentološke crkve, poznate po tome što ne voli kada netko istražuje njihovu djelatnost ili život njihova osnivača L. Rona Hubbarda, piše Variety. Film se temelj na istoimenoj knjizi Lawrencea Wrighta, koja govori o navodnom fizičkom kažnjavanju članova crkve i upitnim postupcima njihova čelnika Davida Miscavigea.

Inače, Gibney je i autor dokumentarca o Lanceu Armstrongu koji je trebao biti prikaz njegova trijumfalnog povratka iz mirovine na Tour de France da bi na kraju ispao film o dopingu nazvan "The Armstrong Lie", pa možete samo zamisliti što sve očekuje scijentologe.

A detaljnije informacije o filmu koji će biti prikazan na festivalu Sundance ima Hollywood Reporter koji piše da je u pitanju dokumentarac o kojem će se u narednim mjesecima definitivno najviše pričati, budući da se radi o podrobnom i slojevitom istraživanju kontroverzne crkve i njezinih veza s Hollywoodom.

Kako izgledaju scijentološka okupljanja

U njemu se nalaze stare snimke koji prikazuju tajanstvenog L. Rona Hubbarda kako gradi svoje carstvo, ali i rijetki isječci snimljeni na scijentološkim okupljanjima, pri čemu je na nekim prisutna i najveća zvijezda crkve Tom Cruise. Može se vidjeti i čuti kako David Miscavige, poglavar Crkve, drži jedan od svojih motivirajućih govora, nakon čega slijede gromoglasni aplauzi: "Mislim da će gledatelji iz ovoga dobiti dojam kako je biti unutar ove Crkve", poručio je Gibney.

Film oživljava jako puno materijala iz Wrightove knjige - primjerice kad jedan bivši član Crkve pred kamerama govori kako je Miscavige privatno mahom ismijavao dijelove Cruiseova privatnog života - ali postoji i sadržaj koji nije u knjizi i koji se do premijere (25. siječnja) čuva kao stroga tajna. Uključuje i intervjue s nekoliko odmetnutih članova Crkve koji su nekoć bili na visokim pozicijama te su u njemu prikazani detaljni profili "uvaženih članova", Toma Cruisea i Johna Travolte, koji su sa zajednicom i dalje povezani unatoč tvrdnjama o prisilnom radu i drugom zlostavljanju pod Miscavigeovim vodstvom. U jednom trenutku Wright propituje što bi moglo oslabjeti njegov utjecaj: porezna bi Crkvi mogla ukinuti neprofitni status, kaže, ili bi se netko od "ovih crkvenih celebrity megafona mogao okrenuti protiv Crkve. A Tom Cruise trebao bi voditi taj zbor".


Cruiseovi i Travoltini predstavnici odbili su komentirati film (koji očito nisu vidjeli), ali 16. siječnja Scijentološka crkva objavila je oglase u New York Timesu i Los Angeles Timesu u kojima obezvređuju dokumentarac. Na njima je Gibneyjeva fotka uz koju stoji da se film bazira na izjavama diskreditiranih izvora: "Sloboda govora nije ulaznica za objavljivanje lažnih informacija", kazala je glasnogovornica Crkve.

Priča žene koja je bježala s djetetom

U filmu je prikazana i priča Spanky Taylor, koja je kazala da je radila za Crkvu i bila Travoltin "povjerenik" sve dok im se nije zamjerila i bila prisiljena boraviti u zatvorskim uvjetima koji ne bi zadovoljavali standarde Ženevske konferencije. Prisjetila se dramatičnog bijega 1978. godine sa svojim djetetom, koji je opisan u Wrightovoj knjizi, u svojem prvom intervjuu pred kamerama. Ipak, kazala je da neće pričati o tome u medijima: "Mediji su me tražili da budem na neki način glasnogovornica Larryjeve knjige, ali ja nisam dio Crkve desetljećima. I imam zdravo poštovanje prema tome što su oni u stanju napraviti svojim kritičarima". S druge strane, o razlozima pristanka na sudjelovanju u filmu, kazala je: "Gibney mi je poslao svoje radove. Bila sam vrlo impresionirana. Mislim da je nepristran, iskren i izravan".

Kako god bilo, čini se da je u pitanju pravo razotkrivanje, a više ćemo saznati uskoro. Iz HBO-a, koji je većim dijelom financirao film, su samo nedavno poručili da su zbog njega bili prisiljeni angažirati "otprilike 160 odvjetnika".

Gibney je kazao da nije zabrinut te da se nada da će poruka filma sezati i van Scijentologije: "Možete vidjeti koliko su nasilne institucije kad imaju moć i novac i kad ih vodi mala skupina ljudi na vrhu, možda čak i samo jedna osoba. Religija bilo koje vrste je utkana u sve nas, psihologija želje za pronalaženjem određene vjere koja vam dozvoljava da činite loše stvari samo zato što vjerujete i time opravdavate vaše postupke".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.