Tiha patnja klinaca odraslih u devedesetima: Game Boy je danas proslavio rođendan

Foto: Wikimedia/Press

IAKO Game Boy na ovim prostorima nije uveo generacije u svijet video igara kao što je to bio slučaj sa ZX Spectrumom, Commodoreom 64, Amigom ili Super Nintendom, svakako je bio ne tako tiha patnja mnogih klinaca koji su ovu magičnu napravu željeli imati u svom vlasništvu.

Prije točno 24 godine, Nintendo predstavio svoje "handheld čudo", Game Boy, a japanski su kupci razgrabili inovativnu monokromatsku "zvijer" po tadašnjoj cijeni od stotinjak dolara.

Iako je broj igara od početka bio zanemariv ("Super Mario Land", "Yakuman", "Baseball" i "Alleyway", broj naslova uskoro je porastao, a američko tržište doslovno su osvojili zahvaljujući "tajnom oružju" naziva "Tetris". Game Boy je prodan u skoro 120 milijuna primjeraka i vremenom se pretvorio u jednu od najpoželjnijih igračaka tadašnjih klinaca.

Internet stranica Ars Technica sastavila je listu od šest razloga zbog kojih je Game Boy jedna od najboljih stvari koja se dogodila svijetu video igara.

1. Tetris

U današnje vrijeme, dobar hardware prodaje dobra aplikacija. "Tetris" je bio ta "aplikacija" za Game Boy. Legendarna logička zabava Alekseja Pajitnova (prvi puta objavljena 1985.) nije se mogla pohvaliti kvalitetnom grafikom, ali zato je imala igrivost koju je malo koja igra mogla nadmašiti. I baš kao što je "zmija" jedna od najdražih sjećanja vezanih za Nokije, "Tetris", koji je dolazio s uređajem, postao je to u slučaju Game Boya.  

"Tetris" je ujedno privukao i starije generacije i neočekivano otvorila jedno potpuno novo tržište.


2. Trajanje baterije

Prvi Game Boy mogao se pohvaliti nevjerojatnom izdržljivošću od 10 do 30 sati na samo dvije AA baterije (naravno, Nintendo je dodatno nabrijavao brojke, ali većina korisnika bila je zadovoljna). Konkurencija kao što su Turbo Express, Sega Game Gear ili Atarijev Lynx, svoje su kolor ekrane i jače procesore platili kraćim vijekom baterije, a Nintendo je naglasak stavio na trajanje užitka igre.

Nintendo je pričekao čak devet godina prije nego se tehnologija mogla uskladiti s trajanjem baterija, ali na posljetku su uspjeli. I upravo je tu ležala tajna njihovog uspjeha jer dok su drugi nudili bolju grafiku i jače procesore, kupci su Game Boy kupovali zbog ekonomičnosti. Povijest je pokazala da je njihova odluka bila pametna.


3. Brend

Uz vijek trajanja baterija, Game Boy se mogao pohvaliti jakim zaleđem. Nintendo je bio gigant na tržištu video igara, a istim su suvereno vladali. Atari u tom periodu nije bio posebno jak jer do kraja osamdesetih narušili su svoj ugled, a Sega je bila na uzlaznoj putanju.

Drugim riječima, Nintendo je bio sinonim za dobru zabavu, a njihove franšize kao što su Super Mario ili Zelda, harale su tržištem. Uz sve to, ostali proizvođači znali su da u sklopu Nintenda imaju utočište pa su svoje naslove radili upravo za ovu platformu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.