Životne lekcije koje možemo naučiti od čovjeka kojeg je rak promijenio

Ilustracija: Shutterstock

FAISAL REHMAN za Life Hack napisao je tekst kojim je želio ljudima prenijeti životne lekcije koje je naučio zahvaljujući jednom od svojih stričeva, koji je obolio od raka debelog crijeva.

On je bio prva osoba iz Rehmanova bliskog okruženja koja se suočila s ovom teškom bolesti, a ono što je njegov nećak na njemu primijetio je radikalna promjena u stavu prema životu. Umjesto da je svadljiv i arogantan kao prije dijagnoze, počeo se puno smijati i brinuti se o članovima svoje obitelji, "želja za životom u njemu nikad nije bila jača", jednostavno se u potpunosti promijenio. Iz tog razloga Rehman je sa svijetom odlučio podijeliti lekcije koje je od njega naučio:

"1. Više cijenite i uživajte u hrani

Iako je puno jeo, moj ujak uvijek se žalio na hranu. Danas je puno pažljiviji i obzirniji. Na posljednjem zajedničkom ručku jedna moja teta je napravila 'eksperimentalno' jelo koje mi je bilo vrlo čudonog okusa. Ali ne i mom stricu. On je pohvalio moju tetu koja je obećala da će nastaviti učiti kako kuhati. A ako razmislimo o tome malo dublje, jedenje nije samo hrana, to je bitan dio kulture. Spaja obitelji, kolege, prijatelje. Kad uzmemo vremena da cijenimo hranu, 'prizivamo' dobre vibracije za stol. To osigurava zabavne trenutke, koji ojačavaju veze i odnose. I ja ću odsad pokušati pozitivno komentirati hranu: ako se nešto treba komentirati, upakirajte konstruktivnu kritiku među pozitivne komentare. Ili jednostavno zaboravite na nju!

2. Nađite dobro u svakome

Moj je ujak znao pričati svašta o ljudima s vremena na vrijeme pa čak i ako oni nisu napravili ništa što bi potaknulo takvo ponašanje. Privlačio je pažnju na sebe omalovažavajući druge. Danas kad razgovor pređe u trač on prekida temu ubacujući pozitivan komentar o osobi o kojoj se govori. Ponekad se zbog svog ega usredotočujemo na negativne stvari kod drugih pa ih prepričavamo dalje. Na taj način stvaramo tenzije između dvoje koji se možda nikad nisu ni sreli, a jednom kad istina izađe na vidjelo sami u očima onih koji su nas slušali postajemo obični tračeri. Zbog svih nas zajedno, pokušajmo naći dobro u ljudima. Ako moramo nešto reći kako bismo spriječili daljnju štetu uzrokovanu nečijom akcijom, najbolje je da to kažemo direktno osobi o kojoj se radi.

3. Važno je živjeti u trenutku

Mojem je ujaku svaki trenutak postao dragocjen kad je krenuo na terapiju. Vesele ga male stvari i ne zabrinjava se previše oko budućnosti. Dragocjeno mu je vrijeme provedeno s obitelji, pogotovo unukama. Svaki put kad netko samo spomene neki problem on kaže: 'To čak nije ni problem! Ti znaš da to možeš!'. Svi se mi previše brinemo. I često mislimo da je to normalno, ali prava je istina da je to samo nepotreban dodatni stres zbog kojeg propuštamo dobre stvari koje su nam pred nosom. Umjesto jadanja pokušajte rještiti problem. Ako rješenja nema, jednostavno zaboravite na njega i živite u trenutku.

4. Zapamtite da možete sve

Želio bih ispričati svoju priču: kad sam imao 14 godina napravio sam nešto što mi je majka rekla da ne napravim. Nakon toga došao sam kući s porezotinom na ruci, a ona je krenula paničariti i nabrojala mi niz smrtonosnih bolesti koje mogu zaraziti. Te noći nisam spavao jer sam mislio da ću ubrzo umrijeti jer sam zaradio smrtonosnu infekciju. Ujutro smo posjetili liječnika koji se ve riješio u nekoliko minuta. Majka je bila presretna komentirajući kako mi je govorila da se nemam zbog čega brinuti, a ja sam je samo ignorirao jer sam bio zahvalan što neću umrijeti. Imao sam osjećaj da mi je dana nova prilika i nikad nisam bio sretniji. Imao sam osjećaj da mogu sve i da me ništa ne može zaustaviti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.