Znanstvenici riješili misterij star 75 godina, otkrili što se dogodilo s Amelijom Earhart



AVIJATIČARSKA pionirka i spisateljica Amelia Mary Earhart nestala je prije 75 godina zajedno s Fredom Noonanom tijekom leta od Nove Gvineje do otoka Howland, a njen nestanak smatran je jednim od najvećih neriješenih misterija prošlog stoljeća.

Međutim, čini se kako bi njena priča ovih dana napokon trebala dobiti svoj epilog. Kako prenosi CNN, američki istraživači smatraju da su pronašli ključni trag koji će ih dovesti do odgovora što se dogodilo s Amelijom. "Našli smo uvjerljive i fascinantne dokaze", izjavio je Ric Gillespie, direktor Međunarodne udruge za pronalazak povijesnih aviona te nadalje objasnio kako su analizom fotografije pacifičkog otoka Nikumarorua iz 1937. godine otkrili ostatke opreme za slijetanje aviona Amelije Earhart.

Zanimljivo je da je slika snimljena samo tri mjeseca nakon nestanka avijatičarke i njenog navigatora, a podudaranje tragova s fotografije s dijelovima aviona poznatog kao Lockhheed Electra 75 godina kasnije potvrdili su i stručnjaci State Departmenta. Sljedeći korak istraživača sad je pronaći ostatke na samom otoku te dalje analizirati je li se Amelijin avion srušio, ostao bez goriva ili se možda dogodilo nešto treće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.