"Zvizdan" među 52 filma koja se bore za "europskog Oscara"

Foto: Press

EUROPSKA filmska akademija danas je objavila selekcijsku listu najboljih europskih filmskih ostvarenja 2015. koji se natječu za 28. Europske filmske nagrade. Među 52 najbolja europska naslova je i "Zvizdan" Dalibora Matanića, koji je u utrci za "europski Oscar".

Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji u priopćenju Europske filmske akademije.

U 21 kategoriji, među kojima su i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu te glumca, Europska filmska akademija svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije. Narednih tjedana će više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija.

Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri.

Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, a svečana dodjela nagrada održat će se 12. prosinca u Berlinu. 

Prije dva tjedna objavljeno je i da lje Zvizdan hrvatski kandidat u utrci za američki "Oscar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.