Adaptacija popularne norveške teen serije stiže na HRT, ulogu ima kći Maje Vučić

Foto: CGM Films/HRT

U nedjelju, 27. listopada, na HRT-u s emitiranjem kreće još jedna domaća serija. Riječ je o seriji za mlade pod nazivom Sram. To je hrvatska adaptacija popularne norveške tinejdžerske serije Skam. Objavljen je službeni trailer.

Sram je adaptacija igrane serija za mlade Skam, koja je u norveškom originalu, ali i brojnim adaptacijama u Europi i SAD-u, postigla velik uspjeh i privukla generacije mladih gledatelja. Priča je zasnovana na istraživanju mladih, koji autentično progovaraju o problemima adolescenata. 

Svaka epizoda je podijeljena na najmanje pet sekvenci koje su obilježene danom u tjednu i točnim vremenom u kojem se svaka od sekvenci objavljuje na društvenim mrežama i internetskom portalu. Ovaj pristup stvara dojam da se radnja odvija u realnom vremenu, dok se cijela epizoda emitira jednom tjedno na televiziji i platformi na zahtjev. 

O čemu se radi u seriji?

Serija donosi priču o 16-godišnjoj Evi kojoj prelaskom u novu srednju školu započinje izazovno i turbulentno razdoblje. Dok se pokušava uklopiti u novu okolinu, Eva se bori s vlastitim samopouzdanje. Istovremeno ima sve manje povjerenja u svojeg dečka Jakova, a sama dolazi u iskušenja.

Jakovljev najbolji prijatelj Lovro pokušava pomoći, no pritom samo staje na put rješavanju problema. Eva sklapa prva prijateljstva s grupom djevojaka koje se bore za status u školi. Zbog spleta okolnosti prevari Jakova. Hoće li se svi uspjeti oduprijeti vanjskim pritiscima i konačno prihvatiti svoje nesigurnosti? 

Prva sezona ima 10 epizoda, a svaka traje 20 minuta. Kroz najavne fotografije serije vidi se da je ulogu dobila i Gita Hajdarhodžić, kći dubrovačkog glumca, glazbenika i umjetnika Igora Hajdarhodžića te pjevačice i bivše divasice Maje Vučić.

O originalnom formatu

Prva sezona Skama u originalnoj produkciji norveške javne televizije emitirana je 2015. godine, nakon čega je ovaj nagrađivani format stekao globalnu popularnost. Kroz četiri sezone, uvijek iz perspektive drugog učenika srednje škole, serija se bavi univerzalnim izazovima svakog tinejdžera, poput prijateljstva, prve ljubavi, razočaranja, vlastite seksualnosti, društvenog statusa i prihvaćanja od okoline.

Sadržaj svake epizode objavljuje se u realnom vremenu 24/7, kroz online objavu isječaka, fotografije ili poruke na Instagramu, dok se cjelovita epizoda objavljivala na streaming-servisu i linearnom televizijskom kanalu NRK3.

Visoka gledanost originalnog formata u široj ciljnoj skupini 16-25 godina, ali i općoj populaciji u skandinavskim zemljama, dovela je do adaptacije serije u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i SAD-u. Francuska adaptacija serije Skam France ima čak 13 sezona.

Hrvatska adaptacija

S obzirom na to da u Hrvatskoj nedostaje originalnog sadržaja za mlade, produkcijska kuća CGM Films početkom 2022. godine od norveške javne televizije NRK otkupila je prava za adaptaciju formata Skam.

Okupljen je tim mlađe generacije te je započeo gotovo dvogodišnji razvoj projekta. Slijedeći stroga pravila formata, u suradnji s prof. dr. sc. Mirandom Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2022. i 2023. godine provedeno je nekoliko istraživanja među hrvatskim adolescentima starosti između 15 i 18 godina.

Cilj istraživanja bio je prikupljanje informacija o životu i navikama mladih, s posebnim naglaskom na odnose i komunikaciju, interese i navike, ljubavni i seksualni život, korištenje tehnologije i glazbu koju slušaju. Rezultati istraživanja bili su ključni u prilagodbi priče i glavnih likova hrvatskom društvu i životima hrvatskih tinejdžera.

Prema originalnom formatu, glumci u seriji trebaju biti nepoznati široj javnosti, pa je kroz proces castinga na proljeće ove godine prošlo čak 600 mladih, od kojih većina ima između 16 i 19 godina. Odabranih desetak glumaca prošlo je intenzivne glumačke radionice pod vodstvom redateljice Jelene Gavrilović. Scenaristi su Hana Jušić i Nikica Zdunić. 

Službeni profili serije su:

Instagram
TikTok
YouTube 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.