Ako vam je ostalo hrane od jučerašnjeg ručka, nemojte bacati. Isprobajte ove recepte

Foto: Press

CHEF Janković, ambasador #BirajZeleno inicijative, u okviru četvrte sezone predstavio je niz zero food waste recepata kojima čuvamo okoliš i štedimo kućni budžet.

Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj ukazalo je na zapanjujuće podatke – u hrvatskim kućanstvima baca se čak 40 posto hrane koja je mogla biti konzumirana. Barem jednom našli smo se u situaciji gdje smo kupili ili pripremili više hrane nego što nam je potrebno ili možemo konzumirati prije nego se pokvari. To su samo neki od razloga zbog kojih se u Hrvatskoj stvara velika količina otpada od hrane, koja ne samo da je loša za naš kućni budžet, već i šteti okolišu zbog velikih emisija ugljikovog dioksida u atmosferu.

Od edukacije do konkretne akcije građana

Kako bi odgovorila ovom ekološkom izazovu, kompanija Nestlé je 2022. fokus #BirajZeleno edukativne inicijative stavila upravo na osvještavanje, educiranje i aktivaciju građana kad je riječ o otpadu od hrane. Prvotno digitalna kampanja nudila je kreativna rješenja i inspiraciju, ali ove je godine otišla korak dalje. Kroz besplatne radionice, Nestlé u Hrvatskoj ulaže u edukaciju građana na temu otpada od hrane te se umjesto posljedicama, bavi uzrocima ovog ekološkog problema. Biraj Zeleno: više ljubavi, manje otpada od hrane ove godine vodi se geslom "Nauči, primijeni, promijeni“ te osim besplatnih radionica u listopadu i studenom, nude i niz zero food waste recepata s potpisom chefa Mate Jankovića dostupnih na službenoj stranici inicijative.

Nemojte bacati hranu od jučerašnjeg ručka

Jedno od najčešćih jela koje spremamo i koje ne pojedemo u cijelosti je pečeno pile, no Mate je doskočio tom problemu te u nastavku donosi kreativno rješenje koje će zadovoljiti ukuse cijele obitelji.

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g pečene piletine

Za bešamel umak:

  • 20 g brašna
  • 20 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • Sol
  • Papar
  • Polovica crvenog luka
  • Majčina dušica
  • Češanj češnjaka
  • Muškatni oraščić
  • Za paniranje:
  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 50 g brašna
  • 500 ml ulja za prženje

Priprema:

  • Trgati piletinu.

U mlijeko dodati sol, papar, luk, češnjak, klinčiće, muškatni oraščić  i majčinu dušicu. Pustiti da zavrije i procijediti. Otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Dodati aromatizirano mlijeko i pustiti da se zgusne. U bešamel umak dodati trganu piletinu, ohladiti i oblikovati.

Panirati dobivenu smjesu u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti na 160 stupnjeva do zlatnožute boje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.