Amerikanci pokrenuli trend balkanskih doručaka, sada se žale: Ne prestajem ići na WC

Screenshot: TikTok

Nedavno se na TikToku pojavio novi trend koji je razljutio Balkance. Naime, tiktokeri, većinom iz Amerike, počeli su objavljivati svoje verzije balkanskog doručka, u koje dodaju namirnice poput ajvara, kajmaka i povrća, ali usput rade i Balkancima nezamislive stvari poput umakanja krastavca u ajvar. Mnogi su prigovarali Amerikancima da su "samo otkrili povrće" ili da su "konačno otkrili zdravu prehranu".

>>Amerikanci pokrenuli trend balkanskih doručaka pa razbjesnili Balkance

Sada se neki Amerikanci u svojim objavama žale da su pretrpjeli neočekivane posljedice obroka bogatog vlaknima. "Nakon što sam pojeo balkanski doručak prepun povrća, cijeli dan ne prestajem ići na WC. Moje tijelo nije stvoreno za toliku količinu vlakana odjednom", požalio se tiktoker Robb u svome videu te dodao: "Ne isprobavajte sve TikTok trendove a da ih prije ne istražite."

@robbsfilms Replying to @Robb ♬ original sound - Robb

Oglasile su se nutricionistice, imaju različita razmišljanja

Oglasila se i Jamie Maitland, certificirana holistička nutricionistica, autorica i osnivačica časopisa The Office Health. Ona je objasnila da u balkanskom doručku ima prilično puno vlakana koja bi mogla izazvati probleme s crijevima, prenosi New York Post.  

"Vlakna vam mogu pomoći da se osjećate siti i poboljšavaju probavu, ali također mogu uzrokovati nadutost ili nelagodu u želucu, pogotovo ako niste navikli na to", rekla je Jamie te dodala: "Brzi prijelaz s niskog na visok unos vlakana može djelovati pogubno na vaš želudac."

Upozorila je sve tiktokere da je paprike i krastavce najbolje oguliti i očistiti od sjemenki te da su suhomesnati proizvodi u trgovinama krcati šećerom, pa je najbolje koristiti domaće proizvode bez dodatnih šećera. "Klonila bih se mesa niže kvalitete", rekla je Jamie. 

"Ne bih preporučila ovo svojim klijentima"

"Općenito, ne bih preporučila ovo kao opciju doručka bogatog hranjivim tvarima nijednom od svojih klijenata", zaključila je ona.

Za razliku od Jamie, oglasila se još jedna nutricionistica koja ima drugačije mišljenje. "Balkanski doručak je jednostavan, ali ukusan i odlična je alternativa slatkoj hrani koja može biti dobra, ali nije zasitna", rekla je Amanda Sauceda, koja smatra da vlakna za doručak dovode do boljeg zdravlja crijeva i daju nam više energije.

Pohvalila je ovaj trend jer smatra da potiče ljude da započnu dan doručkom s vlaknima.

Balkanci burno reagirali na američki trend

Podsjećamo, hashtagovi poput #balkanbreakfast i #balkanfood preplavili su TikTok i izazvali burne reakcije tiktokera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih dijelova Balkana.

@missbedhead Trying out the Balkan Breakfast!! Why do you guys have SO many different flavors of ketchup though??? 🤣 #balkanbreakfast #balkan #balkanfood #easterneuropean #balkantiktok ♬ original sound - Michelle Brown

"Ovo nije naš doručak!", "Ovo nema veze s Balkanom. I mi ne jedemo kroasane za doručak", "Zašto Amerikanci misle da jedemo ovo za doručak?", "Jeste li ikad bili na Balkanu?" neki su od komentara, a drugi su pak odlučili uzeti stvari u svoje ruke i na trend odgovorili parodijom s autentičnim balkanskim doručcima.  

Ovako to rade na Balkanu 

Tako su neki tiktokeri u snimkama pokazali bogate doručke s balkanskim specijalitetima poput pršuta, sira, domaćeg kruha, vrhnja ili pita kojima žele ukazati na autentičnost i raznolikost tradicionalne balkanske kuhinje. 

@ichbineinehimbeer3 #viral #fy #fyp #pov #kesfet #foryou #foryoupage #balkan #breakfast ♬ Originalton - .
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.