ANKETA I, kako podnosite dan nakon pomicanja sata?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Noćas su se kazaljke sata pomaknule sat vremena unazad, s tri na dva sata. Tako je završilo ljetno i počelo zimsko računanje vremena. Vraćanjem sata sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će biti manje svjetla u popodnevnim satima.

Ljudi su jutros spavali jedan sat dulje, no mnogi priznaju da su se probudili nemajući pojma koliko je sati. Dio ekipe na društvenim mrežama piše da im je noćašnje pomicanje sata pokvarilo čitav dan.

Praksa pomicanja sata se nastavlja unatoč ideji da se ukine

Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu primjenjuje više od 100 zemalja, a ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji su već duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena. 

Europski parlament je u ožujku 2019. godine podržao prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Međutim, Vijeće EU nije usvojilo konačnu odluku, pa se praksa pomicanja sata nastavlja.

U Hrvatskoj je regulacija vremena uređena Uredbom vlade, prema kojoj će zimsko računanje vremena trajati do 30. ožujka 2025. godine, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.