Aplikacija od koje ćete se us*ati: Strava na Facebooku



SJEĆATE se kako su vam, kad ste bili djeca, roditelji govorili da ne razgovarate sa strancima? I da ništa od njih ne uzimate? Svima su vam sigurno isto tako poznate priče o pedofilima koji naivnu dječicu mame slatkišima, a zbog kojih i svojim klincima dajete iste savjete.

Ovo će vas možda šokirati, ali upozorenja su vam bila uzaludna. Dokazao je to Jason Zada, američki redatelj specijaliziran za reklame i spotove, ali odnedavno najpoznatiji kao autor najstrašnije, ali i najzaraznije aplikacije u povijesti Facebooka.



Aplikacija naizgled benignog imena "Take This Lollipop" u opticaj je krenula prije otprilike mjesec dana. Do objave ovog teksta "lajkalo" ju je 10,326,264 ljudi. Nikad u dosadašnjoj povijesti Facebooka nije stvorena aplikacija kojoj je popularnost rasla takvom brzinom.

Na naslovnici web-sitea kojeg je Zada stvorio za potrebe svog uratka dočekat će vas plava lizalica i ponuda za spajanje s vašim Facebook profilom. Aplikacija će zatražiti dopuštenje za pristup vašim osobnim podacima, uz uvjerenje da je napravljena samo iz zabave, te da se podaci koje "Take This Lollipop" koristi nigdje neće sačuvati, niti će biti korišteni bez vašeg znanja.


Nikad ne znate tko vas gleda

Pitate se što vam ta "lizalica" nudi u zamjenu? Vaš vlastiti horor film! U priču ulazite kroz krajnje jezivi hodnik, koji vodi do trošne prostorije. U njoj za radnim stolom sjedi muškarac srednjih godina koji se može opisati samo kao "creepy", a kojeg je izvrsno odigrao Bill Oberst, glumac koji su uglavnom pojavljuje u američkim hororima B produkcije.

Oberstov lik je psihopat koji preko interneta vreba svoje žrtve. I to mu, kao što nam "Take This Lollipop" zorno prikazuje, sasvim dobro ide. Gledate ga tako dok provaljuje u vaš Facebook profil, kopa po vašim fotografijama, prolazi kroz vašu listu prijatelja... Da bi na kraju pogledao vašu adresu i na karti provjerio gdje živite.

Nakon još jednog pogleda na vašu fotografiju, psihopat sjeda u auto i počinje voziti. Grčevito stišće volan, sve dok ne stigne do svog odredišta. Pronašao vas je. Zadnji kadar ista je ona lizalica, ali ovoga puta krvavo-crvene boje, na crvenoj podlozi. Preko štapića lizalice nalijepljeno je vaše ime. Ispod lizalice je ime i prezime jednog od vaših Facebook prijatelja uz poruku: "On je sljedeći".

"Znate da ne biste trebali uzeti lizalicu, ali što ćete učiniti?"

"Samo sam želio prestrašiti ljude. To je onaj tip horora u kojem nema krvi, nema crijeva, ali ima tog čovjeka kojem ne želite dati uvid u vaše osobne podatke. Za mene, ne postoji ništa strašnije od toga", kaže Zada u razgovoru za Mashable, objašnjavajući što ga je motiviralo na stvaranje aplikacije "Take This Lollipop".

Zada tvrdi da nije ni u najluđim snovima zamišljao da će se aplikacija proširiti ovom brzinom. Očekivao je, kaže, da će njegov uradak pogledati stotinjak tisuća ljudi prije nego padne u zaborav. "Nisam još nikad vidio nešto što raste ovolikom brzinom, a da nema znatnu logističku podršku", kaže Zada.

"Sve je započelo kao socijalni eksperiment. Najteži posao umjesto mene obavila je publika - uvjerili su druge ljude da isprobaju aplikaciju. Imate tu lizalicu, za koju znate da je ne biste trebali uzeti, ali ako vam prijatelji kažu da pogledate nešto što bi moglo biti stvarno stravično, biste li vi to učinili", izjavio je Zada.

Aplikacija "Take This Lollipop" još jednom je potaknula rasprave o sigurnosnim postavkama Facebooka i potencijalnom narušavanju privatnosti korisnika ove društvene mreže. Zada tvrdi da mu to nije bio cilj. "Vjerujem da je Facebook jako siguran. Nitko ne objavljuje vaše podatke bez vašeg dopuštenja. Morate sami stvoriti svoj profil. Vi birate koje ćete informacije objaviti", tvrdi Zada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.