Car ju je obožavao, njegova žena je sve znala. Glumica koja je zaludila Monarhiju

Foto: Wikipedia

Katharina Schratt bila je austrijska glumica iz 19. stoljeća, poznata po tome što je bila miljenica austrijskog cara Franje Josipa I. Bila je mlađa od njega dvadeset i tri godine, a umrla je tek 1940. Često su je nazivali neokrunjenom caricom Austrije.

Katharina je rođena u Badelu kao jedina kći u obitelji uz dvojicu braće. Odmalena je pokazivala sklonosti prema umjetnosti i kazalištu, no obitelj je za nju htjela drukčiju karijeru, pa su je poslali u internat u Francusku. Ipak, tamo se samo još više zaljubila u glumu, pa je prve poduke napokon dobila po povratku u Beč.

Nakon glumačkog školovanja pridružila se teatru u Berlinu, ali brzo se opet vratila u Beč. Tamo ju je zamijetio ljubitelj kazališta Franjo Josip, s kojim se ubrzo sprijateljila. Njegova žena, kraljica Sisi poticala je njihovo prijateljstvo i nije joj smetalo. Odnos je navodno bio isključivo platonski.

Neokrunjena kraljica Austrije

Nakon što je izvršen atentat na Sisi 1898. godine, postali su još bliskiji. Katharina je od njega dobila ogromnu vilu blizu Schönbrunna i još jednu kuću van Beča. U to doba dobiva etiketu "neokrunjene kraljice".

Kad je umro Franjo Josip I., novinari su joj na svakom intervjuu postavljali par dodatnih pitanja vezanih uz pokojnog cara. Mnogi su joj savjetovali da napiše memoare, no to je odlučno odbijala govoreći: "Ja sam glumica, ne pišem. Ne znam što bih napisala jer nisam madam Pompadour, a još manje madam Maintenon."

Katarina i Franjo

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.