Foto: Instagram
PRODAJA hamburgera u Francuskoj u 2017. prvi put u povijesti nadmašila je baget sa šunkom i maslacem, klasični francuski sendvič.
Burgeri su bili na jelovniku 85 posto francuskih ugostitelja, a lani ih je prodano zapanjujućih milijardu i pol komada, objavila je konzultantska tvrtka specijalizirana za restorane Gira Conseil.
Za ljubitelje francuske kuhinje još je poraznija činjenica da je samo 30 posto hamburgera prodano u zalogajnicama brze hrane, a velika većina u klasičnim restoranima.
Burger je gotovo postao francusko jelo i često se, umjesto cheddara plastična okusa, poslužuje s nekim od najslasnijih francuskih sireva, poput roqueforta.
Ovo je velika promjena za zemlju koja se ponosi nacionalnom kulinarskom kulturom i koja se desetljećima opirala globalnoj navali hamburgera.
Baget sa šunkom i maslacem prošle je godine u prodaji zaostao za hamburgerima za čak 300.000 komada.
"Ne znam kako bih opisao taj fenomen. To je jednostavno ludo", rekao je AFP-u Bernard Boutboul, direktor Gira Conseila.
"Mogli bismo se čak zapitati jeli moguće da će burgeri preteći i naš slavni odrezak s prženim krumpirićima", kaže Boutboul.
I tu je, možda, Boutboul pogodio žicu. I dok Francuzi svoju kuhinju smatraju jedinstvenom, istina je da se dobar njezin dio temelji na mesu, kruhu, salati i krumpirima, što nije jako različito od sastojaka kojima Amerikanci prave hamburgere.
McDonald'su je Francuska najprofitabilnije tržište izvan Amerike. Ondje taj lanac brze prehrane ima 1400 restorana i prilagodio se francuskim nepcima s McCamembert ili McBaguette burgerima s ementalerom, dižonskim senfom, raznim francuskim salatama pa čak i kolačićima makaronima za desert.
Jedan od najzaslužnijih za to je poduzetnik Jean-Pierre Petit koji po vlastitom priznanju nije pojeo nijedan hamburger prije 30. godine, a potom s knjigom "Prodao sam dušu McDonald'su" postao pionir njegovih pokušaja da se prilagodi lokalnim ukusima i donedavno je bio direktor francuske podružnice te tvrtke.
Ali potrebno je napomenuti i kako je mnogo brze hrane u Francuskoj visoke kvalitete i poprilično skupo. Neki restorani ponose se time što serviraju burgere s prvoklasnom govedinom i čašom nekih od najboljih francuskih crnih vina.