Baldwin je 2021. upucao snimateljicu. Tvrdio da nije povukao okidač, vratio se na set

Foto: Profimedia/EPA

ALEC BALDWIN optužen je za ubojstvo iz nehaja tijekom snimanja filma u listopadu 2021. godine. 65-godišnji glumac već je bio optužen zbog smrti snimateljice Halyne Hutchins, ali optužbe su odbačene prošlog travnja. Tužitelji su tada naglasili da to Baldwina "ne oslobađa od kaznene odgovornosti" te dali do znanja da bi protiv njega ponovno mogla biti podignuta optužnica. 

Lokalni tužitelji sada navode kako su došli do dodatnih činjenica zbog kojih je potreban novi sudski proces. 

>>Alec Baldwin optužen za ubojstvo iz nehaja

Podsjećamo, u listopadu 2021. godine film Rust snimao se na ranču Bonanza Creek, na filmskom setu za snimanje vesterna malo izvan Santa Fea u New Mexicu. Baldwin u filmu glumi sijedog odmetnika koji bježi od vlasti sa svojim 13-godišnjim unukom.

U jednom trenutku glumac Alec Baldwin i nekolicina drugih uvježbavali su scenu u drvenoj crkvi na prašnjavom setu za snimanje vesterna, koji je trebao izgledati kao Kansas iz 1880-ih. Već u drugom trenutku dvije osobe krvarile su od prostrijelnih rana, od kojih se jedna ispostavila smrtonosnom. Baldwin je rekvizitom upucao snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu.

>>Kako se odvijala pucnjava u kojoj je Baldwin ubio snimateljicu? Objavljeni detalji

Baldwin negirao da je povukao okidač

I krajem siječnja prošle godine Baldwin je optužen za ubojstvo iz nehaja, no tri mjeseca kasnije oslobođen je optužbi za smrt snimateljice. Tjedan dana kasnije vratio se na set filma Rust, a streljivo je taj put bilo zabranjeno.

Tada je glumac putem društvenim mreža zahvalio svima na podršci. "Sada sam izvan Bozemana kako bih završio Rust. Montana je prekrasna. Zahvaljujem svima na potpori koja mi je pružena", napisao je glumac na Instagramu.

Baldwin je negirao da je povukao okidač pištolja kojim je upucana snimateljica. Izjavio je da je napeo revolver, ali da nikad nije povukao okidač i da su Gutierrez-Reed i drugi stručnjaci za oružje trebali osigurati da u njemu nema metaka.

"Samo je jedno pitanje koje treba odgovor, a to je kako je tamo završio pravi metak. Netko je stavio pravi metak u pištolj, metak koji nije trebao biti na setu. Netko je odgovoran za to što se dogodilo. Ne mogu reći tko je to, ali znam da nisam ja", ispričao je Baldwin za ABC News.

No sredinom kolovoza prošle godine stručnjaci za oružje izjavili su da je okidač "morao biti povučen".

"Iako Alec Baldwin opetovano poriče da je povukao okidač, s obzirom na testove, nalaze i zapažanja o kojima se ovdje izvještava, okidač je morao biti povučen ili pritisnut dovoljno da oslobodi potpuno napet ili uvučen čekić dokaznog revolvera", stoji u izvješću o oružju koje je uključeno u sudske dokumente predane prošle godine tužiteljima u New Mexicu.

Tvrdio da ne zna što se dogodilo

U prvom intervjuu nakon incidenta Baldwin je tvrdio da ne zna što se dogodilo ni kako je pravi metak završio na filmskom setu. Dodao je da je spreman napraviti što god je potrebno da se ovako nešto više nikad ne ponovi. Rekao je da se ne osjeća krivim za ono što se dogodilo.

"Ne. Ne. Možda bih se ubio da se osjećam odgovornim, i to ne kažem olako. To sada stalno sanjam. Idem kroz svaki dan i proživljavam ga, onda se srušim na kraju dana. Emotivno kolabiram", rekao je Alec u intervjuu i dodao da ga je smrt snimateljice Halyne Hutchins dovela do toga da se upita želi li više snimati filmove te da ne može zamisliti da više ikad snima neki film s oružjem.

"Je*e mi se više za moju karijeru", rekao je glumac. Novinar ga je pitao znači li to da je njegova karijera gotova, na što je Alec zaključio da bi "mogla biti".

Asistent redatelja osuđen na uvjetnu kaznu

Prvi asistent redatelja filma Rust Dave Halls osuđen je u ožujku prošle godine na šest mjeseci uvjetno s razdobljem kušnje nakon nagodbe o priznanju krivnje. To je bila prva osuđujuća presuda u tom predmetu, a izrečena je za nemarno korištenje vatrenog oružja. 

Upravo je Halls 21. listopada 2021. pružio Alecu Baldwinu oružje koje je trebalo biti napunjeno lažnim mecima. Tim rekvizitom usmrćena je Halyna Hutchins i ranjen redatelj Joel Souz. Dave Halls pružio mu je oružje rekavši da je "hladno", što u holivudskom žargonu znači bezopasno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.