Bila je najpoznatija žena u Hrvatskoj. A onda je stradala u teškoj nesreći

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dolores Lambaša rođena je 29. ožujka 1981. godine, a život je izgubila u teškoj prometnoj nesreći 23. listopada 2013. godine. Dalmatinka je krajem 2000-tih bila najpoznatije lice s hrvatskih naslovnica. Osvajala je ljepotom i karizmom, a njezin privatni život intrigirao je javnost.

Tragična smrt

Glumica se s kolegom Stojanom Matavuljem u listopadu 2013. vraćala iz Beograda, a putem su stali kod prijatelja u Iloku. Ujutro su krenuli prema Zagrebu.

Na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku, Matavulj, koji je upravljao Nissanom, udario je u stražnji dio VW Pola. Od siline udarca Dolores Lambaša je ispala iz automobila te je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu u Slavonskom Brodu.

Vrlo brzo bilo je jasno da su ozljede preteške. Oko 14 sati proglasili su smrt tad 32-godišnje glumice. "Moram vam reći da je Dolores Lambaša umrla. Praktički smo od prijema u bolnici vršili mjere reanimacije. Trauma je bila preteška, nespojiva sa životom", rekla je tada doktorica Blanka Sabolić-Kormendy. Dolores je pokopana na šibenskom gradskom groblju 25. listopada 2013.

Ostvarila je brojne uloge i dobivala pohvale kritičara

Dolores Lambaša rođena je i odrasla u Šibeniku. U rodnom gradu završila je Jezičnu gimnaziju Antuna Vrančića i srednju Glazbenu školu Ivana Lukačića, u kojoj je pohađala sate glasovira, gitare, solo pjevanja, povijesti glazbe i dirigiranja. Potom je u Zagrebu upisala i završila jednu godinu Studija kroatologije i povijesti na Hrvatskim studijima. Apsolvirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti.

Mnogi gledatelji glumicu pamte po ulogama u serijama kao što su Dobre namjere, Ruža vjetrova, Najbolje godine i Zakon ljubavi, a znaju je i mnogi ljubitelji kazališta koji su je mogli vidjeti u predstavi zagrebačkog HNK Dom Bernarde Albe, u kojoj je glumila glavnu ulogu Adele.

Tu su i filmske uloge, a glumica je kao svoj najdraži film isticala Vjerujem u anđele Nikše Sviličića. Za taj film je dobila brojne pohvale i od kritičara, a film je nagrađen sa sedam nagrada publike diljem svijeta.

"Nisam realizirana ni u jednom smislu, ni kao žena ni kao osoba... Nisam do kraja postavljena. Ni kao glumac, čak. Još bih toliko toga htjela vidjeti, napraviti. To je proces. Ne mogu ja s 31 godinom biti finalizirana do kraja. Iako sam imala šanse puno više napraviti, ali kad ja ne znam često što bih sa šansama", rekla je godinu dana prije smrti u dokumentarcu Naslovnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.