Bila je svjetska zvijezda. Poginula je na jeziv način

Foto: Wikipedia

Isadora Duncan bila je američka plesačica i koreografkinja te je ostala zapamćena kao "majka modernog plesa". Njezin stil bio je revolucionaran i oprečan tadašnjem klasičnom shvaćanju baleta. Bila je pionirka umjetnosti u kojoj je odbacila rigidna pravila i stvorila nešto novo i svježe.

Neki novi pristup plesnoj umjetnosti

Rođena je 1877. godine u San Franciscu u Kaliforniji. Od malih nogu pokazivala je interes za ples, no nije se uklapala u tadašnje norme klasičnog baleta. Njeni rani pokušaji da se obrazuje u plesnim školama su propali jer se Duncan nije mogla nositi s pravilima i formalnošću tih institucija. Duncan je razvila vlastiti plesni stil inspiriran čitanjem grčke književnosti te favorizirala spontanost u toj umjetnosti.

Njezina potraga za slobodom u izražavanju odvela ju je u Europu gdje je brzo pronašla svoje istomišljenike. Nastupala je po raznim auditorijima, od Pariza do Moskve. Uskoro je postala popularna u cijeloj Europi.

Plesala je bosa, u laganim tunikama inspiriranim starogrčkim kipovima. Njezin ples nije bio organiziran oko strogih baletnih tehnika ili specifičnih koraka, već je bio spontan i fluidan, oslanjajući se na prirodne pokrete tijela. Smatrala je da je ples izraz duhovnosti i prirodnih impulsa.

Duncan je vjerovala da je ples univerzalni jezik kojim se mogu izraziti ljudske emocije i filozofske misli. Za nju je glazba bila ključna komponenta plesa. Od skladatelja je preferirala Beethovena, Chopina i Wagnera. Odbacila je klasično shvaćanje koreografije te naglašavala važnost spontanosti i djelovanja po osjećaju.

Brak, djeca i tragedije

Isadora nije vjerovala u tradicionalan život te se udala samo jednom. Tijekom svog boravka u Moskvi upoznala je pjesnika u usponu, Sergeja Jesenjina. Par se strastveno obožavao, premda su se u prvim fazama odnosa jedva razumjeli - Isadora nije govorila ruski niti je Sergej znao engleski. Razveli su se nakon svega dvije godine braka.

Isadora Duncan i njen 18 godina mlađi muž Sergej Jesenjin

Nakon Jesenjina Isadora se više nije udavala. Rodila je dvoje djece prije braka. Jedno s britanskim kazališnim redateljem, a drugo s bogatim obrtnikom. Međutim doživjela je i smrt oboje potomaka. Njena su se djeca utopila u Seini nakon što je automobil skliznuo s ceste i pao u rijeku. Nakon toga radila je samo na određenim projektima i povukla se u sebe.

Njezin život tragično je završio u rujnu 1927. godine u Nici kada je njen šal uhvaćen u kotač automobila u pokretu. Šal se omotao oko osovine kotača te zadavio plesačicu. Idućeg dana sve europske novine pisale su o njenoj tragičnoj smrti. U SAD-u je bila popularna uglavnom u New Yorku, dok je u Europi bila smatrana svjetskom zvijezdom gdje god bi se pronašla. Umrla je s 50 godina.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.