Bio je jedan od najslavnijih ljudi na svijetu. Teška nesreća uništila mu je život

Foto: Profimedia

Christopher Reeve bio je američki glumac, redatelj i aktivist, najpoznatiji po svojoj ulozi Supermana u istoimenim filmovima iz 70-ih i 80-ih godina. Njegovo djelovanje izvan polja umjetnosti počelo je kada je ostao paraliziran pa uložio velike napore u svoj aktivistički rad. Umro je 2004. godine.

Mladi dani, studij i odlazak u Europu

Rodio se 1952. godine u Massachusettsu te pokazivao zanimanje za performansom još od djetinjstva. Kada je završio srednju školu, dvojio je između fakulteta i rane glumačke karijere, no na nagovor roditelja otišao je na studij.  Neovisno o tome, ponude su stalno dolazile, a Reeve ih je odbijao premda nesiguran u svaku od tih odluka. Na kraju je pronašao agenta koji mu je sređivao poslove preko ljeta pa je mogao glumiti.

TIjekom fakulteta Reeve je guštao u satovima francuskog pa se odlučio preseliti na studijsku godinu u Europu da testira svoj jezik. Osim što je francuski zaista govorio tečno, u Europi se upoznao s malo drukčijim teatrom. Svidio mu se naglasak na umjetničkom i ukomponirao mnoge elemente europskog teatra u svoje umijeće. 

Kao mladi kazališni glumac srušio se na premijeri

1974. godine dao si je težak zadatak jer je snimao sapunicu na televiziji i paralelno radio u kazalištu. Na audiciji u kazalištu zamijetila ga je Katharine Hepburn, koja je iskoristila svoje veze na televiziji da Christopheru dozvole da radi oboje. Mladi glumac radio je 14 sati dnevno, a prilikom premijere srušio se nasred scene. Hepburn ga je poslala doktoru, rekavši mu da je budala i da ne jede dovoljno mesa, već samo slatkiše i gluposti.

Christopher Reeve kao Superman

Njegova premijera u kazalištu srećom nije ono po čemu ga se pamti. Tijekom snimanja one iste sapunice Reeve je pokušao dobiti ulogu u novom filmu o stripovskom junaku Supermanu. Direktor kastinga stavljao je njegov životopis na vrh svaki put kad se raspravljalo o glavnoj ulozi, no producenti nisu dijelili to mišljenje i dvojili su između par drugih kandidata.

Međutim, direktor kastinga bio je baš uporan pa je dogovorio sastanak glumca i producenata. Reeve ih je u konačnici osvojio pa je dobio ulogu. Dvadesetčetverogodišnjak glumio je uz legende poput Marlona Branda i Genea Hackmana. 

Uloga je zahtijevala ozbiljnu pripremu za Christophera, naročito fizičku. Studio mu je unajmio Davida Prowsea, bivšeg bodybuildera i glumca, koji je ujedno i utjelovio Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Star Wars. Premda je Reeve bio visok muškarac od 193 cm, bio je vitke atletske građe pa je započeo strogi režim. Nabio je petnaest kila mišićne mase i bio spreman glumiti snažnog izvanzemaljca. 

Supermana je glumio u četiri različita filma, a u osamdesetima se profilirao kao jedan od najaktualnijih američkih glumaca. Birao je projekte na kojima će raditi i istraživao se kao glumac. U međuvremenu je postao licencirani pilot jer mu je to bio veliki gušt. Samo par godina kasnije pristupili su mu producenti filma Avijatičar kako bi mu ponudili ulogu, premda nisu znali da je pilot. Reeve je na tom filmu radio bez kaskadera i uživao u Kranjskoj Gori na snimanju.

Tragedija na jahalištu

Njegova karijera bila je u konstantnom rastu te je Christopher živio život prave filmske zvijezde. Međutim 1995. godine dogodila mu se nesreća koja ga je kompletno promijenila. Tijekom jednog natjecanja u jahanju Reeve je doživio nesreću te pao s konja. Ostao je paraliziran od vrata prema dolje te disao samo uz pomoć posebnih ventilatora. Umjesto da padne u depresiju i totalno se povuče, Reeve se odlučio aktivirati još više te podizati svijest o ljudima s invaliditetom.

Financirao je brojna istraživanja, osnivao udruženja i nastupao po brojnim konferencijama. U međuvremenu je nastavio raditi na filmovima i glumiti, makar iz invalidskih kolica.

Glumac radoholičar umro je 2004. godine u New Yorku, a par godina ranije gostovao je u popularnoj seriji Smallville, čija se radnja vrti oko Supermanove mladosti. Tamo je glumio Supermanovog oca Jor-Ela, a komentirao je da mu je bila čast vratiti se u taj svijet. Njegova zaklada Christopher Reeve Foundation nastavlja financirati medicinska istraživanja sve do danas.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.