Govorio je da je svijet uvijek u zaostatku od tri pića i bio najnormalniji celeb ikad

Foto: Press

Što je Zeus među grčkim božanstvima, PES 6 među PES-ovima, Raikkonen među nadimcima za ime Rajko, domaća kava među kofeinskom ponudom na meniju, to je on među gromadama filmskog platna. Humphrey DeForest Bogart potječe iz kirurško-umjetničkog braka, a, kako je sam kasnije priznao, i iz ne naročito sretnog. S 18 godina se priključio mornarici i većinu životnih vrijednosti i vrlina je pokupio iz tog perioda.

Tijekom "burnih dvadesetih" se bacio na glumu u kazalištu, kasnije i na filmu, i uloga koja ga je probila je čuveni negativac Duke Mantee u Okamenjenoj šumi s Bette Davis i Leslijem Howardom. 

"Svijet je uvijek u zaostatku od tri pića"

Nekoliko godina kasnije, poslije gomile gangsterskih filmića, nekako se dočepao glavnih rola, prvo u Visokoj Sierri, a onda i u Malteškom sokolu i Casablanci. Kad se već dočepao tih uloga, dočepao se i besmrtnosti, a ovog puta nećemo o ulogama uopće, nego samo o besmrtnosti.

Ta venčuga na čelu, dovoljan broj crta i bora da se ispiše poema samo o njima, nikad objašnjeni ožiljak kod usta, glas brži od mijenjanja odbačene cigarete novom i ličnost iza tog lica toliko monumentalna za film, kulturu i povijest da bi je oni drskiji usporedili po planetarnom značaju s drugim članovima ekipe celebritija rođenih 25. prosinca poput gregorijanskog Isusa i Isaaca Newtona, ali oni realni ne bi ni s kim nikada.

"Svijet je uvijek u zaostatku od tri pića. Kada bi svi popili tri pića, sve bi bilo u redu", govorio je Humphrey Bogart svojevremeno i naravno da je bio u pravu. On je uvijek bio u pravu. I s tom rečenicom i s onom kako više voli pojesti kobasicu u parku nego fensi šniclu u hotelu Ritz, pa onda kad je izjavio kako je uvjerljivo najbolji dio kod stjecanja mnogo novca taj što možeš bilo koju umišljenu protuhu na položaju otjerati u majčinu, a da ne brineš o posljedicama i egzistenciji. Manje-više sve ono što bi svaki "normalan" čovjek koji postane zvijezda mislio i govorio.

U pitanju je jedan jedinstven sklop običnosti i posebnosti, klasičnog čovjeka iz naroda, ali i čovjeka čije crte i karakter su sve samo ne klasične - to je bio jedan od ključeva koji su izdigli Bogarta na vječni tron među svim glumcima. Talent je potreban, ali ne dovoljan.

Bio je kul prije nego što je kul imalo značenje

Samom glumom, koja je bila izvrsna, samo se postavio na mapu, a onda svim spontanim detaljima, od uobičajenih odjevnih kombinacija sa šeširom i kišnim mantilom, s cigarama, ispijanjem čaša, uvijek u dimu, uvijek crno-bijel, umornog lica, bogatog glasa, lakonskih doskočica, cijeli taj neisforsirani stil koji danas koriste neki u pokušajima da budu kul, ali on je bio kul prije nego što je išta od toga bilo kul, prije nego što je taj pojam uopće i postojao. 

Sa spomenutom pojavom i dojmom, a onda i izuzetnim ulogama i s barem nekoliko klasika, a bez lošeg filma (barem ne od utvrđivanja svoje persone na platnu), te s čitavom mitologijom i praktično kultnim statusom od šezdesetih godina, dakle nešto nakon smrti, kompletna slika je stvorena i ispunjeni su svi uvjeti za jedno od rijetkih holivudskih lica za koje se može s punim pravom upotrebiti izraz "kulturna ikona".

Ali opet da kažemo, spontanost je ključna jer ga nisu mediji napravili ikonom kao što su to i tada i kasnije radili s rano poginulim/preminulim zvijezdama, tragičnim licima s naslovnica, ljepotanima za šire mase... Jednostavno su ljudi, dakle gledatelji različitih klasa, godišta i zanimanja, sami za sebe odlučili i prepoznali Bogarta kao figuru vrijednu isticanja, kao nešto posebno.

Najveća zvijezda Hollywooda

Američki filmski institut ga je proglasio brojem 1 među najvećim zvijezdama Hollywooda i to je nešto najlogičnije na svijetu, ali s druge strane i nije baš prirodno pošto čitave te usporedbe i liste ne pašu s Bogartovom osobnošću, niti priliči to raditi.

Bio ovakav ili onakav, voljen ili nevoljen, kao što rekosmo, on je prilično neusporediv i ispoštovali ga (zasluženim) prvim mjestom ili ne, previše je svojstven i individualan da bi se uopće mogao stavljati u bilo kakve koševe i izvlačenja s glumcima, zvijezdama i slično, a da to ne izgleda kao miješanje svjetova. 

Glumci su ljudi koji nauče tekst koji im je netko drugi napisao i izgovore ga pred kamerom ili na sceni. Kada tu profesiju, koja nikako nije svevišnja i zaista nije važnija od velike većine drugih profesija, ti ipak iskoristiš da izdigneš sebe kao većeg i važnijeg za ljude nego što to tvoj poziv zahtijeva, i to potpuno bez namjere i usiljenosti, onda onaj spomenuti vječni tron među glumcima uopće nije pitanje. 

Ovdje ćemo se zaustaviti. A i što ima dalje pričati, prva tri slova prezimena opisuju sve što treba znati o njemu. Humphrey Bogart.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.