Bivša žena Billa Gatesa o Musku i ostalim "novim" milijarderima: To nisu filantropi

Foto: EPA

Melinda French Gates, filantropkinja i bivša supruga milijardera Billa Gatesa, u velikom intervjuu za The New York Times osvrnula se na milijardere nove generacije i njihove navodne dobrotvorne namjere.

Upitana za mišljenje o novoj generaciji milijardera koja uključuje izvršnog direktora Tesla Motorsa i vlasnika X Corpa Elona Muska, osnivača Twittera i izvršnog direktora Squarea Jacka Dorseyja, upravitelja američkog hedge fonda Billa Ackmana i suosnivača PayPala i investitora Petera Thiela, Melinda je rekla sljedeće: "Ljudi koje ste naveli i nisu baš filantropi. Oni koriste svoj glas, ali ja ih ne bih nazvala filantropima."

"Pogledajte koliko su dali društvu"

Novinarka Timesa zatim je u potpitanju svrstala Melindu i njezinog bivšeg supruga Billa te Warrena Buffeta u skupinu milijardera s "tradicionalnijim pristupom filantropiji". "Mislite li da Musk, Dorsey, Ackman i Thiel spadaju u drugu skupinu jer nisu potpisali The Giving Pledge (op.a. obećanje najbogatijih pojedinaca i obitelji na svijetu da će posvetiti većinu svog bogatstva dobrotvornim svrhama)?" nastavila je novinarka.

"Neki su potpisali to obećanje i ne kažem da je to uopće nešto što moraju učiniti. Ali pogledajte njihovu evidenciju stvarnog davanja novca društvu. Nije velika", odgovorila je Melinda.

"Dakle, stavljate Billa, mene i Warrena u klasu filantropa koji rade stvari na određeni način, ali mislim da onda ne možete reći, 'OK, pa, usporedimo se s ovom grupom ovdje koja nije filantropska.' To nisu filantropi, po mom mišljenju", poručila je jasno.

Inače, Melinda je nedavno napustila Zakladu Bill i Melinda Gates kroz koju je donirano gotovo 80 milijardi dolara otkako su je ona i Bill osnovali 2000. godine.

Razveli se nakon 27 godina braka

Bill i Melinda Gates su se razveli u svibnju 2021. nakon 27 godina braka. Melinda je kasnije otkrila da je jedan od razloga bilo i njegovo druženje s Jeffreyjem Epsteinom kojeg je opisala kao "personificirano zlo". Gates se sastao s Epsteinom nekoliko puta od 2011. godine. Prema New York Timesu, jednom su se sastali i u Epsteinovoj zloglasnoj kući na Manhattanu.

Ubrzo nakon što su vijesti o njihovom razvodu počele puniti stranice medija, Wall Street Journal je izvijestio da je Melinda Gates odvjetnike za razvod kontaktirala još 2019., kada se u novinama počelo pisati o sastancima Billa Gatesa i Epsteina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.