Božić i Nova na HRT-u: Mise, filmovi, "ludi doček" sa Škorom... I mise

Foto: PR

BOŽIĆNI i novogodišnji program ili "ono na što smo osuđeni ako za blagdane nestane interneta", već dugo nije posebno zanimljiva tema jer radi se o kombinaciji filmova koje ste pogledali, serija koje vas ne zanimaju i šatro zabavnih dočeka Nove godine koje ćete pogledati samo ako vas netko otme i prisili na to.

Ono što je već svima kristalno jasno je da blagdanski TV program (pogotovo filmski) nije ni prilagođen korisnicima interneta ,već starijoj publici i ljubiteljima tradicionalnog vida zabave. Isto tako, ako ćemo biti pošteni, kako uopće zadovoljiti filmske prohtjeve publike koja svoju zabavu već dugi niz godina pronalazi na torrentima i streaming servisima.

S druge strane, HRT-u plaćamo pretplatu pa očekujemo i da zadovolje barem razumni minimum interesa šire publike. U nastavku pročitajte je li im to pošlo za rukom.

Od mise do mise

Ako ste jedan od onih koji smatraju da im u životu nedostaje više misnog slavlja, ne brinite, prvi program HTV-a pobrinuo se da kvalitetno utaži vašu žeđ pa "tulum" počinje već na Badnjak u 20:10 tradicionalnom božićnom čestitkom kardinala Josipa Bozanića, nakon čega ide Ben Hur, pa u 23:57 slijedi uključenje u izravan prijenos mise polnoćke iz Rijeke.

Čim se probudite na Božić i kažete "mise mi dajte jer utjehe nema u prasetini", u 9:50 čeka vas prijenos mise iz Zagreba, u 11:55 ide obraćanje i apostolski blagoslov pape Franje s Trga svetoga Petra u Vatikanu, u 13 sati Zbor Hrvatske radiotelevizije ima božićni koncert, a ako ste pomislili da je to ipak premalo vjerskog sadržaja za vaš ukus - kreće "Deset božjih zapovjedi".

No, to je ono na što smo i navikli i što zapravo očekujemo (jer ipak je riječ o Božiću) pa nema prevelikih iznenađenja. Isto tako, vjerskog sadržaja možete pronaći i na ostalim HRT-ovim programima uključujući i Četvrti, na kojem se prikazuje nekoliko dokumentaraca takve tematike. 

Filmski maraton i nova domaća humoristična serija

Na Božić u 17:35 imat ćemo priliku pogledati i novu humorističnu seriju "Ko te šiša" i premda riječi "nova domaća humoristična serija" redovito zvuče kao prijetnja - sve je moguće. Radnja prati borbu konkurentskih frizerskih salona u zagrebačkom Donjem gradu.

Večer je predviđena za hrvatski film "Sve najbolje", dokumentarac "Đoka" o Jozi Radošu iz Tomislavgrada koji je život posvetio pomaganju siromašnima, a nešto kasnije tu je i mjuzikl Woodyja Allena "Svi kažu volim te".

Treći program HRT-a pripremio je prilično impresivni filmski maraton tijekom kojeg će emitirati više od stotinu klasika (neki prigodni, neki ne), ali i novih filmova, pa nema sumnje da će filmoljupci pronaći nešto za sebe.

Drugi program je također više otvoren filmskom sadržaju pa ćete u tri dana blagdana pogledati: Hachiko, dokumentarni film "Četiri dana u prosincu" o životu zagrebačkom beskućniku Vidu Igrecu, ali i dokumentarac Andree Ćakić "Anđeli", zatim "Ja u ljubav vjerujem", animirani film "Čudesna šuma", Dadilja McPhee i nastavak "Povratak čudesne dadilje" i "Čudovišta iz ormara".

Na Drugom ćete na sam Božić u 20 sati i pet minuta također moći pogledati i snimku koncerta Olivera Dragojevića iz pariške Olympije dok je za blagdan svetog Stjepana u 20 sati i prijenos tradicionalnog koncerta "Božić u Ciboni".

"Ludi doček" uz HRT

Što se dočeka Nove godine tiče, HRT najavljuje "ludi doček" uz "A-stranu" i domaćine Ivana Vukušića i Duška Ćurlića te voditeljice Barbaru Kolar i Ivu Šulentić uz goste Petra Grašu, Giuliana, Severinu, Marka Tolju, Vatru, Nenu Belana i Fiumense, Dragu Diklića, Gabi Novak i Terezu Kesoviju, a svi će oni pokušati zadovoljiti glazbeni ukus većeg broja gledatelja.

Nakon toga slijedi i "Pljesak, molim", parodija mnogobrojnih emisija za otkrivanje talenata, a za humor će se pobrinuti Miroslav Škoro, Zuhra, Enis Bešlagić i Mila Elegović, majstor ceremonije Davor Gobac i glazbeni gosti Lana Jurčević, grupa Vigor, Jasmin Stavros, Tonči Huljić, Mladen Grdović, klapa Intrade, Kićo Slabinac, Mate Bulić, Lidija Bačić i mnogi drugi.

Bilo bi šupački donositi sud prije nego bilo što pogledamo pa ćemo se suzdržati od daljnjih komentara.

U slučaju da zazirete od humora kakav se inače servira u sklopu novogodišnjih programa, na Silvestrovo na Drugom možete pogledati Vlak u snijegu, prvog Harryja Pottera, Seks i grad, Štemer 2 i Nestali u 60 sekundi, pa ako su vam ti filmovi promakli, možete ih pogledati.

Što se četvrtog programa tiče, Božić i Nova bit će prepuni obilježavanja i dočeka iz svih krajeva Hrvatske te prigodnih informativnih emisija i dokumentarnih filmova kao što su: Duša mira: Fra Aleksa Benigar – sluga Božji, Jaslice za Vukovar, Hodočasnik u Rim i Milenijski Šime. A ako vam zatreba više informacija, možete ih pronaći OVDJE

Sve u svemu, nekih posebnih iznenađenja nema i ako su vam blagdani uz male ekrane bili neprivlačni, teško da će vas ove godine privući. S druge strane, bilo bi nerealno očekivati da će HRT servirati nešto revolucionarno jer, u konačnici, moraju zadovoljiti ukus većine i pokušati stvoriti što kvalitetniju alternativu komercijalnim televizijama koje su s godinama zaključile da je naglasak najbolje staviti na filmove.

A ako vam se ništa od ovog ne sviđa, nastavite se zalagati za ukidanje pretplate, pročitajte ovaj članak i radite što i inače - kreirajte vlastiti sadržaj. Netflix, HBO Go, Pickbox i torrenti su ionako sve što vam treba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.