ZA OMAMLJUJUĆE mirise kuhanog vina zaista se ne treba puno potruditi, a i ove zimske sezone brojni recepti kruže društvenim mrežama. Jedan od jednostavnih recepata koji se iz godine u godine dijeli društvenim mrežama je onaj slavnog chefa Jamieja Olivera, koji kuhano vino odmilja naziva Božićem u šalici.
Za kuhano vino prema njegovom receptu trebaju vam:
- 2 klementine
- kora jednog limuna
- kora jedne limete
- 250 g kristalnog šećera
- 6 klinčića
- štapić cimeta
- 3 svježa lovorova lista
- 1 muškatni oraščić
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvijezde anisa (mogu se zamijeniti anisom u prahu)
- 2 butelje crvenog vina
Postupak je također jednostavan: Krupno ogulite klementine, limun i limetu koristeći nožić za guljenje. U veliki lonac stavite šećer i dodajte kore te grijte na laganoj vatri u soku iscijeđenih klementina. Dodajte klinčiće, cimet, lovor i naribani muškatni oraščić. Ubacite mahunu vanilije razrezanu na pola i dodajte vina da pokrije sav šećer. Ova smjesa neka se krčka dok se šećer u potpunosti ne rastopi, a kada se rastopi, pojačajte vatru i čekajte dok ne zakipi. Neka kipi 4-5 minuta dok se ne pretvori u gusti sirup. Kada je sirup gust, smanjite vatru i dodajte anis i ostatak vina. Zagrijte vino i grijte ga oko 5 minuta, a nakon toga poslužite u šalicama.